II. Erzsébet királynő látogatása Ausztráliában

Minden nő tudja, milyen kínos, ha egy jelentős eseményen, ünnepélyen vagy fogadáson valamelyik nőtársa ugyanazt a ruhát viseli, amit ő. Most II. Erzsébet királynő is megtapasztalhatta ezt az érzést 10 napos ausztráliai hivatalos látogatása során.

2011. október 27., 17:00

Szerző:

II. Erzsébet királynő férjével, Fülöp herceggel október 19-29 között tíz napos hivatalos látogatáson tartózkodik Ausztráliában. A földrésznyi ország lakossága izgatottan várta a királyi párt, hiszen sokan talán most láthatják őket élőben először és utoljára. A 85 éves királynő és a nemrég 90. születésnapját ünneplő herceg – igaz, mindketten jó egészségnek örvendenek – kérdéses, hogy még egyszer vállalkoznának-e a hosszú útra.

A királynő nemcsak az Egyesült Királyság királynője, hanem a Commonwealth-be tartozó országoké, így Ausztráliáé is, akit az általa kinevezett kormányzó képvisel a távoli országban. A mostani látogatásuk során eddig már felkeresték Canberrát, ahol a királynő – többek között – beszédet tartott a parlamentben. Brisbane-ben hajókáztak és ellátogattak egy művészeti központba, valamint felkeresték a katasztrófavédelmet, akik részt vettek a nemrégiben történt természeti katasztrófa árvízi mentésében.

Visszatérve Canberrába koszorút helyeztek el a Háborús emlékművön és az Afganisztánban szolgáló ausztrál katonák tiszteletére felállított emlékművön. A királyi pár találkozott az ausztrál légierő képviselőivel is.

Október 26-án Melbourne-ben jártak, ahol hivatalosan megnyitották a Királyi Gyermekkórházat. A 65 millió font befektetéssel épült kórház a világ egyik vezető egészségügyi intézménye a gyermekgyógyászat terén. A kórházban fiatal páciensek köszöntötték őket, többek között az a ma 5 éves, fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikerpár, akiket itt választottak ketté egy bravúros sebészi beavatkozással.

Ám a királynőt olyan nem várt meglepetés érte, ami minden nőre sokkoló hatással van... A kórházba lépve, ápolónők sorfala várta őt, akik mindannyian ugyanabban a fukszia színű kórházi öltözékben jelentek meg, mint amilyen színű ruhát II. Erzsébet viselt... Ám a királynő és különösen Fülöp herceg jót kacagott a szokatlan színütközésen és az etikettet némileg sértő problémán. Sem a nővérek, sem a királyi pár nem bírta ki nevetés nélkül, amint az előkelő vendégek elhaladtak a rózsaszínben tisztelgő kórházi dolgozók előtt.

Az utolsó három napot Perth-ben töltik, ahol meglátogatnak egy aboriginal (őslakos) iskolát, kormánytagokkal ebédelnek, kerti partin vesznek részt és királyi grillezésen. Ezeken a programokon már csak a valószínűség-számítás alapján is kicsi az esélye annak, hogy megismétlődjön a kórházban történt mulatságos eset.

Végül, október 29-én II. Erzsébet és Fülöp, Edinburgh hercege búcsút intenek Ausztráliának.

További Nagy-Britanniával kapcsolatos cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.