Habony átvette a halott Finkelstein cégét

2018. március 9. 14:06 - szerző: 168 Óra

Habony Árpád egyszemélyes tulajdonos lett a londoni székhelyű Danube Business Consulting (DBC) Ltd.-ben. Orbán Viktor nem hivatalos agytrösztje és a kormányoldali média egyik irányítója 2015-ben alapította a céget Arthur J. Finkelsteinnel. A híres, sőt, negatív kampányai miatt inkább hírhedt amerikai kampányszakember tavaly, 72 éves korában elhunyt – írja a 24.hu.

A brutális gyűlöletkampányairól hírhedt Finkelstein amerikai magánvállalkozásán keresztül birtokolta a DBC 50 százalékát, ezért az 1972-ben alapított, New York államában bejegyzett Arthur J. Finkelstein & Associates Inc. a tanácsadó halála után is tulajdonos maradt.

Habony vélhetően kivásárolta a cég tulajdonrészét, majd a brit cégnyilvántartás szerint tavaly decemberben hivatalosan is bejelentette, hogy meghatározó, 75 százalék feletti befolyást szerzett a DBC-ben.

Finkelstein a halála előtti évtizedben az Orbán-kormánnyal állt a legszorosabb munkakapcsolatban, éppen a Habony által felügyelt Századvég Alapítványon keresztül szerződtették Magyarországra.

A londoni cégadatok szerint hőseink a 2016-os évet már tisztes bevétellel zárták. A DBC tőkéje három éve mindössze a cégalapításhoz szükséges 5000 font volt, de egy év később már 38 618 angol fontra emelkedett. A cég 2016-ban 133 618 fontot (50 millió forintot) termelt, amelyből 100 ezer fontot (37 millió forintot) vett ki osztalékként a két tulajdonos.

A DBC-t a Századvég korábbi vezetője, Lánczi Tamás igazgatja, aki tavaly óta ezzel párhuzamosan a Schmitt Mária által felvásárolt Figyelő főszerkesztői posztját is betölti.