Bár globálisan visszaesés volt, a magyar-kínai külkereskedelmi forgalom nőtt

A globális koronavírus-válság miatt visszaesett külkereskedelmi forgalom közepette is nőtt az első fél évben Magyarország Kínával folytatott kereskedelmi forgalma - számolt be pénteken a kínai Hszinhua hírügynökség a Magyar Exportfejlesztési Ügynökségtől (HEPA) kapott tájékoztatást idézve

2020. szeptember 11., 20:35

Szerző:

A rendelkezésre álló adatok alapján Magyarország és Kína élénk kereskedelmi forgalmat bonyolított az év első felében is, miközben a teljes magyar külkereskedelmi forgalom csökkent - tájékoztatta a HEPA a kínai hírügynökséget. "Az első hat hónapban a Kínába irányuló magyar export 4 százalékkal, az import pedig 20 százalékkal emelkedett az előző év első fél évével összevetve." 

Összehasonlításképpen a KSH adatai szerint 2020. január-júniusban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 9,6 százalékkal, a behozatalé pedig 6,1 százalékkal csökkent Magyarországon. 

A HEPA egyúttal bejelentette, hogy a magyar innovációkra és az ország turisztikai látványosságaira összpontosító saját pavilonnal vesz részt az idén októberben Sanghajban a China International Import Expo (CIIE) kiállítás és vásáron. 

(MTI)

 

 

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.