Megint romlott a forint, most a koronavírus tépázza a betegeskedő magyar devizát

2020. február 24., 08:56

Szerző:

Hétfő reggel 338,4-nél kezdte a kereskedést a forint az euróval szemben, ez 0,4 százalékos gyengülést jelentett péntek estéhez képest a magyar deviza szempontjából.

A szokatlan reggeli esés elsősorban a koronavírussal függhet össze, a hétvége legfontosabb híre az volt, hogy Olaszországban is egyre erősebben terjed a járvány – írt a Portfolio.

A haza fizetőeszköz febuár 12-én érte el eddigi történelmi mélypontját, akkor 339.71 forintot érte egy euró. Az MTI ennek kapcsán pár nappal korábban arról írt, hogy nem a forint romlott, hanem az euró erősödött soha nem látott mértékben. Ez persze nem igaz, az euró akkor éppen gyengült – csak pont nem a forinthoz képest. 

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.