Feltankoltak aranyból a világ jegybankjai, a legtöbbet a törökök vették: 24,8 tonnát

2020. április 5., 17:41

Szerző:

A világ jegybankjai 36 tonna aranyat vásároltak februárban, számol be az MTI. Az Arany Világtanács (WGC) által közölt adatok szerint a jegybankok által februárban vásárolt mennyiség harmadával több a januárinál, de 52 százalékkal kevesebb tavaly februárihoz képest.

Az év első két hónapjában 64,5 tonna aranyat vettek,

ami 44 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

Februárban messze a legnagyobb aranyvásárló a török központi bank volt, amely 24,8 tonnára tett szert. A lista második helyén az orosz jegybank állt 10,9 tonnával, kis mennyiségben vásárolt egyebek között a kazah és a katari központi bank is. Februárban a legnagyobb nettó aranyeladó az üzbég jegybank volt, amely 3,1 tonnával csökkentette aranytartalékát.

A Magyar Nemzeti Bank 2018 őszén jelentette be – egyébként Orbán Viktor tanácsára –, hogy megtízszerezi az aranytartalékát, így a WGC adatai szerint 2019 elejére a korábbi 3,07 tonnáról 31,5 tonnára nőtt a magyar aranytartalék.

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.