Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Feltankoltak aranyból a világ jegybankjai, a legtöbbet a törökök vették: 24,8 tonnát

2020. április 5. 17:41 - szerző: MTI

A világ jegybankjai 36 tonna aranyat vásároltak februárban, számol be az MTI. Az Arany Világtanács (WGC) által közölt adatok szerint a jegybankok által februárban vásárolt mennyiség harmadával több a januárinál, de 52 százalékkal kevesebb tavaly februárihoz képest.

Az év első két hónapjában 64,5 tonna aranyat vettek,

ami 44 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

Februárban messze a legnagyobb aranyvásárló a török központi bank volt, amely 24,8 tonnára tett szert. A lista második helyén az orosz jegybank állt 10,9 tonnával, kis mennyiségben vásárolt egyebek között a kazah és a katari központi bank is. Februárban a legnagyobb nettó aranyeladó az üzbég jegybank volt, amely 3,1 tonnával csökkentette aranytartalékát.

A Magyar Nemzeti Bank 2018 őszén jelentette be – egyébként Orbán Viktor tanácsára –, hogy megtízszerezi az aranytartalékát, így a WGC adatai szerint 2019 elejére a korábbi 3,07 tonnáról 31,5 tonnára nőtt a magyar aranytartalék.