Ezt is a Gyurcsány-kormánynak köszönhetjük

A Molnár Csaba ügyvezető alelnök, volt közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter által jegyzett közlemény a Gyurcsány-kormányt dicséri, amiért a tartós hideg és a döcögő orosz gázimport ellenére Magyarországon nincsenek problémák a gázellátással.

2012. február 6., 11:40

„A Demokratikus Koalíció megállapítja, hogy a Gyurcsány-kormány munkájának következménye, hogy bár a kemény tél miatt kevesebb gázt kapunk Oroszországból, jelenleg nincs gond a hazai ipar és a háztartások gázellátásával. Arra emlékeztetjük a közvéleményt, hogy a tartalékok kapacitását növelő tározókat a mai hatalom által elátkozott időszakban épült (sic! – a szerk.)” – idézi Molnárt az

ATV portálja.

„Ha akkor a Fideszre hallgatunk, most, amikor tartós hidegre kell berendezkedni, zavarok lennének az ellátásban. Közleményekben, nyilatkozatokban tiltakozott Orbán Viktor pártja, hogy miért épül tározó. A DK természetesen nem vár elismerő szavakat a Fidesztől, ők erre képtelenek. Azonban nem baj, ha az ország tudja, a mai gázellátási biztonság is annak a bizonyos nyolc évnek az eredménye” – zárul a Demokratikus Koalíció közleménye.

Kevesebb orosz földgázt kap több európai ország

Mint arról beszámoltunk, a héten egyre több európai ország jelezte, hogy kevesebb földgázt kap Oroszországból. Szlovákia 30 százalékkal kisebb mennyiséget kapott a Barátság vezetéken a szlovák SPP gázszolgáltató szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint. A vállalat képes kielégíteni a fogyasztói igényeket, a tárolókban hárommiliárd köbméter földgáz van, ami Szlovákia felhasználásának nagyjából a fele. Mindamellett a szóvivő szerint a mostani, az időjárás indokolta helyzet messze nem annyira súlyos, mint 2009 januárjában, amikor az orosz-ukrán gázvita miatt gyakorlatilag leállt az orosz gázszállítás.

A Bulgáriába, illetve az országon át Görögországba, Törökországba és Macedóniába szállított földgáz mennyiségének csökkenése a 30 százalékot is meghaladta - tájékoztatott pénteken a bolgár vezetéket üzemeltető vállalat igazgatója, aki szerint a tartalékokból fedezni tudják a zord időjárás miatt megnövekedett igényeket.

Lengyelországban már helyreállt a rend, a PGNiG gázszolgáltatónál pénteken azt közölték, hogy a szokásos mennyiséget kapták, csütörtökön még 7 százalékkal kevesebbet. Mindamellett a vállalatnál arra számítanak, hogy a következő napokban ismét csökkenhet a mennyiség a hideg miatt. Lengyelországban a készletek 1,15 milliárd köbméter tesznek ki, egy évvel ezelőtt még ennek a fele volt a tárolókban.

Az osztrák OMV mintegy harminc százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezését mérte csütörtökön a baumgarteni földgáz-elosztó központnál.

Ugyanakkor a Gazprom közleményében azt közölte, hogy a vállalat folyamatosan teljesíti kötelezettségeit európai partnerei felé annak ellenére, hogy a hideg időjárás miatt az oroszországi gázfogyasztás megnövekedett. A vállalatnál nem értik, mi lehet az oka annak, hogy egy sor európai partnerhez kevesebb földgáz jut. Szerintük Ukrajna, amelynek területén áthaladnak az orosz gáz továbbítására szolgáló tranzitvezetékek, éves szinten 60 milliárd köbméter földgázt vesz ki a maga számára, ami sokkal több a szerződéses mennyiségnél.

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.