Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Évi 50 milliárd eurót tüntetnek el az áfacsalók Európában, érintettek magyar cégek is

2019. május 7. 13:10 - szerző: 168 Óra

Évente körülbelül 50 milliárd eurós kárt okoz az európai országoknak az áfacsalás egy speciális formája, a körhintacsalás, amiben magyar cégek is érintettek voltak az elmúlt években – írja a Direkt36.

A portál a Grand Theft Europe nevű nemzetközi tényfeltáró projektben vett részt. A magyar cégeket is érintő, éveken át tartó nyomozás dokumentumait a CORRECTIV német nonprofit szerkesztőség osztott meg egy 63 újságíróból álló csapattal.

Az iratokból feltárt számos visszaélés egyike volt az a németországi csalás, amelyben a német hatóságok szerint a magyarországi Clean Power Solution Kft. is részt vett. Egy másik magyar cég, a Hydro-Well Kft. tulajdonosát pedig azzal vádolták meg a cseh hatóságok nemrég, hogy egy olyan hálózat tagja volt, amely Szlovákiából szállított üzemanyagot Csehországba, ahol nem fizették meg az áfát. Ezzel 2,5 milliárd forintnyi adóveszteséget okoztak a cseh kincstárnak.

A szerkesztőségek több olyan nemzetközi bűnügyről számoltak be, amelyek elkövetői az úgynevezett körhintacsalást alkalmazták. Ilyen esetben a nemzetközi hálózat egy vagy több tagja még az áfa megfizetése előtt eltűnik, míg a hálózat más tagjai be sem fizetett adót igényelnek vissza.

Fotó: Pixabay

Az egyik magyar ügyben a rendőrség 2010 áprilisában végzett házkutatást egy profi bokszolónál, két számítógépét lefoglalták. A házkutatást a német hatóságok információi alapján végezték a rendőrök. A frankfurti főügyészség szerint ugyanis a bokszoló annak a Clean Power Solution Kft. nevű magyar cég tevékenységében vett részt, amely egy európai áfacsaló hálózat tagja volt. Az iratok szerint karbonkreditekkel kereskedtek.

A karbonkreditekkel való kereskedelem az 1997-ben aláírt kiotói jegyzőkönyvhöz nyúlik vissza, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozta. Az ENSZ meghatározta a világ széndioxid kibocsátásnak maximális keretszámait. Azok a zöldebb országok, amelyek a meghatározottnál kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, eladhatják a kvótáikat a jobban szennyező országoknak.

A német hatóság szerint a kreditekkel kereskedő hálózat 2009-ben és 2010-ben követte el a csalásokat. Ebben a Deutsche Bank egyes dolgozói is részt vettek, összesen 800 millió euróval (több mint 200 milliárd forinttal) gazdagodtak az elkövetők.

Az Európai Bizottság a helyzet kezelésére 2017-ben létrehozta a Single VAT Area (azaz egységes áfaterület) nevű csomagot, amely egységesítené és egyszerűsítené a belföldi és a határokon átnyúló ügyletek adózási szabályait. A tervek szerint a tagországok közti termékértékesítéskor is kellene áfát fizetni az értékesítő tagállamában, a fogyasztó tartózkodási helyétől függetlenül.

A becslések szerint a reformnak köszönhetően nyolcvan százalékkal csökkenne az áfacsalásokból származó veszteség. Az új rendszert 2022-től tervezik bevezetni, de a javaslat elfogadásához a tagállamok egyhangú döntése szükséges.