Évi 50 milliárd eurót tüntetnek el az áfacsalók Európában, érintettek magyar cégek is

2019. május 7., 13:10

Szerző:

Évente körülbelül 50 milliárd eurós kárt okoz az európai országoknak az áfacsalás egy speciális formája, a körhintacsalás, amiben magyar cégek is érintettek voltak az elmúlt években – írja a Direkt36.

A portál a Grand Theft Europe nevű nemzetközi tényfeltáró projektben vett részt. A magyar cégeket is érintő, éveken át tartó nyomozás dokumentumait a CORRECTIV német nonprofit szerkesztőség osztott meg egy 63 újságíróból álló csapattal.

Az iratokból feltárt számos visszaélés egyike volt az a németországi csalás, amelyben a német hatóságok szerint a magyarországi Clean Power Solution Kft. is részt vett. Egy másik magyar cég, a Hydro-Well Kft. tulajdonosát pedig azzal vádolták meg a cseh hatóságok nemrég, hogy egy olyan hálózat tagja volt, amely Szlovákiából szállított üzemanyagot Csehországba, ahol nem fizették meg az áfát. Ezzel 2,5 milliárd forintnyi adóveszteséget okoztak a cseh kincstárnak.

A szerkesztőségek több olyan nemzetközi bűnügyről számoltak be, amelyek elkövetői az úgynevezett körhintacsalást alkalmazták. Ilyen esetben a nemzetközi hálózat egy vagy több tagja még az áfa megfizetése előtt eltűnik, míg a hálózat más tagjai be sem fizetett adót igényelnek vissza.

Fotó: Pixabay

Az egyik magyar ügyben a rendőrség 2010 áprilisában végzett házkutatást egy profi bokszolónál, két számítógépét lefoglalták. A házkutatást a német hatóságok információi alapján végezték a rendőrök. A frankfurti főügyészség szerint ugyanis a bokszoló annak a Clean Power Solution Kft. nevű magyar cég tevékenységében vett részt, amely egy európai áfacsaló hálózat tagja volt. Az iratok szerint karbonkreditekkel kereskedtek.

A karbonkreditekkel való kereskedelem az 1997-ben aláírt kiotói jegyzőkönyvhöz nyúlik vissza, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozta. Az ENSZ meghatározta a világ széndioxid kibocsátásnak maximális keretszámait. Azok a zöldebb országok, amelyek a meghatározottnál kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, eladhatják a kvótáikat a jobban szennyező országoknak.

A német hatóság szerint a kreditekkel kereskedő hálózat 2009-ben és 2010-ben követte el a csalásokat. Ebben a Deutsche Bank egyes dolgozói is részt vettek, összesen 800 millió euróval (több mint 200 milliárd forinttal) gazdagodtak az elkövetők.

Az Európai Bizottság a helyzet kezelésére 2017-ben létrehozta a Single VAT Area (azaz egységes áfaterület) nevű csomagot, amely egységesítené és egyszerűsítené a belföldi és a határokon átnyúló ügyletek adózási szabályait. A tervek szerint a tagországok közti termékértékesítéskor is kellene áfát fizetni az értékesítő tagállamában, a fogyasztó tartózkodási helyétől függetlenül.

A becslések szerint a reformnak köszönhetően nyolcvan százalékkal csökkenne az áfacsalásokból származó veszteség. Az új rendszert 2022-től tervezik bevezetni, de a javaslat elfogadásához a tagállamok egyhangú döntése szükséges.

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.