Két nap után megcáfolta saját államtitkárát az Agrárminisztérium, nincs szó a chipsadó újragondolásáról

2019. december 7., 19:11

Szerző:

Vizsgálják a chipsadó hatásait, de a jogszabály eltörléséről nincs szó – válaszolta az Agrárminisztérium a Népszava kérdésére azután, hogy Zsigó Róbert tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár két napja úgy nyilatkozott, hogy a tárca kezdeményezte a chipsadó néven ismert népegészségügyi termékadó (neta) újragondolását. A politikus azután szólalt meg, hogy az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége nemrég jelezte, az egészségtelen termékekre 2011-ben kivetett sarc nem járult hozzá az egészségügyi helyzet javulásához, viszont  rontja a magyar élelmiszeripar versenyképességét. Azt mondta, nem biztos, hogy a legjobb eszköz az adó, amit a tárcája most cáfolt. 

Díjazták a legkiválóbb pálinkákat
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az Agrárminisztérium a chipsadó fontos eszköznek tartja az egészséges életmódtudatának a kialakításában, statisztikái szerint a jogszabály bevezetése nyomán a gyártók 30 százaléka teljesen eltávolította a káros összetevőket a termékeiből, 40 százalékuk pedig módosított a termékei összetevőin. Három évvel a chipsadó bevezetése egytizedével csökkent a cukrozott italok fogyasztása is – emlékeztetett a tárca.

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.