A februári infláció felülmúlta a várakozásokat, mindenki az MNB-re vár

2019. március 8. 11:34 - szerző: MTI

Februárban az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,2 százalékponttal, 3,2 százalékra emelkedett; a többi tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutató, a keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek inflációja is nőtt az előző hónaphoz képest 0,1, illetve 0,3 százalékponttal 3,1, valamint 3,6 százalékra – állapította meg a legfrissebb inflációs adatokat értékelő pénteken kiadott elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A szolgáltatások inflációja is nőtt az előző hónaphoz képest – fűzték hozzá.

Ezzel a jegybank által az inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott valamennyi alapmutató a 3 százalékos inflációs cél fölé emelkedett.

Piaci elemzők gyakran felidézik Nagy Mártonnak, az MNB alelnökének januári nyilatkozatát, amelyben kijelentette: ha az adószűrt maginfláció 3 százalék fölé emelkedik, az a jegybanknak elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását.

– A fogyasztói árak emelkedése februárban jelentősen felülmúlta a várakozásokat, a maginfláció és az adószűrt maginfláció is jóval meghaladta a 3 százalékos jegybanki célt. Mindezek hatására a Monetáris Tanács elkezdheti a monetáris kondíciók normalizálását, egyelőre a nem hagyományos eszközök visszavonásával – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott legfrissebb jelentését. 

Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője megállapította: a fogyasztói árak éves emelkedése februárban jelentősen felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az infláció gyorsulásának háromnegyedét az élelmiszerek drágulása magyarázza, az üzemanyagárak alakulása önmagában 0,1 százalékponttal növelte az inflációt. 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemezője kiemelte: az árnyomás fokozódására utal, hogy a maginfláció 3,5 százalékra ugrott, az adószűrt maginfláció pedig 3,2 százalékra gyorsult. Ennek hatására a Monetáris Tanács elkezdheti a monetáris kondíciók normalizálását, egyelőre a nem hagyományos eszközök visszavonásával, így a likviditásnövelő devizaswap állomány mérséklésével.