Ököllel ütötte a fejét

4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki 2019 nyarán Szekszárdon a főutcán súlyosan bántalmazott egy másik személyt.

2021. szeptember 8., 09:59

Szerző:

A Szekszárdi Törvényszék a 2021. szeptember 6-án tartott tárgyaláson 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, aki 2019 nyarán Szekszárdon a főutcán súlyosan bántalmazott egy másik személyt, írja a birosag.hu

Az ítéleti tényállás szerint a negyvenes éveiben járó vádlott 2019. június 20-án délután Szekszárdon, a Béri Balogh Ádám utcában egy vendéglátóhely közelében találkozott a 62 éves, hajléktalan életmódot folytató sértettel. A vádlott és a sértett a fenti hely közelében lévő padra ültek le, ahol közösen alkoholt fogyasztottak és dohányoztak, majd pontosan nem tisztázott okból a sértett zsebre tette a vádlott cigarettáját és öngyújtóját. Az ittas állapotban lévő vádlott emiatt a sértettel kiabálni kezdett, majd azért, hogy a tőle elvett cigarettát és öngyújtót visszaszerezze, a padról felállva a sértett fejét több alkalommal megütötte, illetve az ekkor a padon ülő sértettet két alkalommal fejen rúgta. A sértett próbálta kivédeni az ütéseket és rúgásokat, azonban a második rúgást követően a padon eldőlt. A vádlott a már magatehetetlen, fekvő sértettet tovább bántalmazta úgy, hogy ököllel a fejét több alkalommal megütötte. A vádlott ezt követően a mozdulatlan sértett ruházatát átkutatta és a cigarettáját visszavette, majd a sértett mellé ülve folytatta ruházata zsebeinek átkutatását az öngyújtót keresve, aztán a környéken található társasházak irányába távozott.

A vádlott nyílt utcán, kora délutáni időben tanúsított kihívóan közösségellenes, agresszív viselkedése alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. A sértett a bántalmazás során többek között heveny, keményburok alatti koponyaűri vérzést és kisméretű agyzúzódást szenvedett el, amely 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülés, tényleges gyógytartama 6-8 hétben határozható meg. A sértetten a koponyaűri vérzése miatt sürgősséggel idegsebészeti műtétet hajtottak végre. A sértett sérüléseit legalább 3 rendbeli, közepes-nagy erejű tompa, direkt erőbehatások eredményezhették. A sértettet ülő helyzetben ért ütések és rúgások alkalmasak lehettek a sérülések létrehozására.
Az elszenvedett sérülések jellegét, elhelyezkedését és feltételezett keletkezési mechanizmusát figyelembe véve súlyosabb sérülések kialakulása sem lett volna kizárható, azonban az elszenvedett sérülésekkel összefüggésben maradandó fogyatékosság, illetve súlyos egészségromlás kialakulása nem igazolható. A sértett a koponyaűri vérzés miatt az agyállomány elnyomása, a koponyaűri nyomásfokozódás eredményeképpen közvetlen életveszélyes állapotba került. 

A törvényszék a fenti cselekményét ténybelileg beismerő vádlottat, mint visszaesőt életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és önbíráskodás bűntettében mondta ki bűnösnek, és a fenti börtönbüntetés kiszabása mellett elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott, próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetés végrehajtását is. A jelenleg is letartóztatásban lévő vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés 3/4 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte az egyébként a halmazati elkövetésre tekintettel 2-12 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény esetében a személyiségzavarban szenvedő vádlott ezen pszichés állapotát, ténybeli beismerését, az időmúlást, azt a tényt, hogy a vádlott a bv. intézetben indulatkezelési tréningen vesz részt, valamint a sértett egészségi állapotát, amely a sérülései kialakulására befolyással voltak. Súlyosító körülményként vette figyelembe a törvényszék a visszaesőnek számító vádlott büntetett előéletét, a halmazati elkövetést, azt a tényt, hogy a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének hatálya alatt követte el, továbbá a cselekvősége brutális elkövetési módját.

Az ítélet ellen mind az ügyész, mind a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn esetleges jogorvoslati nyilatkozataik bejelentésére, olvasható a közleményben.

 

 

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.