2018/42 Guy Verhof­stadt: Orbán már nem keresztény

Elhatárolódni Orbántól, és oda küldeni, ahová tartozik: a politika trágyadombjára, az új populista barátaival együtt. Guy Verhofstadt szerint ez lenne a felelősségteljes döntés az Európai Néppárt részéről. A legújabb magyar kormányzati kampány célkeresztjébe állított belga politikus 2009 óta az Európai Parlament tagja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) frakcióvezetője.

2018. október 17., 11:27

Szerző:

Lapunknak nyilatkozva Verhofstadt nemcsak az orbáni propaganda vádjaira reagál, de tisztába teszi azt is, miről szól a Sargentini-jelentés, valamint hogy a valódi tét Európa egyben tartása. Verhofstadt tudja, Orbán leghangosabb európai parlamenti kritikusaként kiváló célpontja a propagandagépezetnek. Mégsem tervezi, hogy hallgat. Interjúnk.

Lopás főműsoridőben

Ezen az őszön irdatlan, epizódonként akár százmilliós költségvetésű műsorokkal állt elő a hét minden egyes napjára a TV2. Miközben versenyt hirdetnek a piacelső RTL-lel, a heti félmilliárdos kiadás számláját – nagyon úgy tűnik – az adófizetők állják. Közpénzből fedezett kereskedelmi televíziós piactorzítás vagy épp adópolitikával megtámogatott kiskereskedelmi élelmiszerreklám – az Orbán-kormány alaposan megválogatott eszközökkel ad és vesz el. Biró Marianna cikke.

Lapozzon bele!

Receptkeresők

Közeledne egymáshoz a középre tartó Jobbik és a sokak szerint jobbra húzódó LMP. Az uniós választásokon még nem, de az önkormányzati voksolás kampányában már együttműködhet a két párt. Elemzők szerint ez részben logikus lenne, hiszen a Fidesz helyi szervezettsége ellen csak így érhetnek el sikert. Volner János, a Jobbik egyik legnépszerűbb politikusa, alelnöke szerint viszont csak markáns politikai üzenettel lehet a kívánt célt elérni. A vita elfajult, a Jobbik elnöksége elszigetelte Volnert, az érintett pedig jelezte, ha kizárják, sokan fogják követni. Vajon kinek lehet igaza? Bár korábban volt átfedés az LMP és a Jobbik szavazói között, szimpatizánsaik többsége nem szavazna át a másik pártra. A két szervezet a legutóbbi választás óta megroppant, eltűntek népszerű frontembereik. Most úgy fest, az LMP és a Jobbik közeledése Sneider Tamás pártjának további erodálását okozhatja. Rauschenberger Péter filozófus, az LMP egyik alapítója szomorúan látja, mi lett egykori pártjából. Szerinte a közönség percepciójában hiányzik a pártok közötti különbségtétel: népszerű lett szerencsétlennek, nívótlannak minősíteni őket. Pungor András összeállítása.

Nem kell folyton nyafogni

A szeretet nem jutalom, hanem orvosság: nem annak kell belőle többet adni, aki megérdemli, hanem annak, aki rászorul – mondja a 168 Órának Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, katolikus pap. Annak apropóján beszélgettünk, hogy idén lett 25 éves az általa létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány, amely eddig hatezer árva gyereket nevelt fel Erdélyben. Csaba testvér – mindenki így szólítja – saját magáról leginkább úgy szeret beszélni, hogy közben történeteket mesél másokról. Rákérdeztünk, mit gondol a határkerítésről, elmondta, miért tartja ministránsoknak a magyar politikusokat, hogy áll a pacallevessel, és miként hozta őt kellemetlen helyzetbe Mr. Bean. Cseri Péter interjúja.

Nincs kompromisszum

A 45 éves József Attila-díjas író jelenleg családjával együtt Berlinben tartózkodik, ott értük el telefonon Dragomán Györgyöt. A szerzőnek a napokban jelent meg új novelláskötete, a Rendszerújra, amely az elmúlt tizenöt év kisprózáiból válogat. Az írások egy része a jövőben játszódik, a technikai pokolban, a hatalom gépezetei a gondolatainkat is kontrollálják. E „szabadulástörténetek” arról is szólnak, miként tudjuk elnyomó, erőszakos rendszerekkel szemben is megvédeni a szabadságunkat. Beszélgettünk a hazai kultúrharcról, öncenzúráról, politikai kirekesztésről és arról is, ami jelenleg az Akadémiában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban történik. Aki kérdez: Sándor Zsuzsanna.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.