Zúzós felhozatal, punk szcéna

Nem tizenharmadikán kezdődik a tizenharmadik Hegyalja Fesztivál – ettől még lehet jó. Lehet? Biztos, hogy hibátlan lesz az ez évben 13. alkalommal megrendezésre kerülő Hegyalja Fesztivál, és erről nem csak a fellépők népes hada, de a világörökség részeként jegyzett Tokaj-Hegyaljai borvidék is gondoskodik, ráadásul Jason Voorhees biztos, hogy kihagyja ezt a bulit, hiszen a Kristály-tó vidékén ólálkodik.

2012. július 17., 16:27

Az eddig megszokotthoz képest a 2012-es Hegyalja Fesztivál nem július második, hanem inkább harmadik hetében, azaz 18-22-ig kerül megrendezésre, Tokajban, a Rakamazi Kempingben. Minekután a szervezők is eltértek a megszokott, így mi sem tehetünk másképp, és nem írhatunk egy hagyományos színpados/napi bontásos cikket, különös tekintettel arra, hogy amit eddig a fesztiválozók oly nagy szeretettel mínuszegyedik napnak hívtak, azaz a keddi napon, zenés beköltözés névre keresztelve már el is kezdődik maga a fesztivál.

De kik lépnek itt fel?

Lesz itt minden, mi szemnek, szájnak, lábnak és legfőképpen fülnek ingere. A tavalyi Hegyaljához hasonlítva, amiről azt mondhattunk, hogy metálban erősít, most azt mondjuk, idén az elektronikus zene kapja a főszerepet. Azonban ez sem fedi a valóságot, hiszen olyan neves kemény zenei előadók teszik tiszteletüket a Tisza partján, mint a Biohazard, az Arch enemy, Suicidal Angels, az Exodus, a Lady Gaga feldolgozásáról hírhedt Helia, Danko Jones, az Everlast, a Sonata Arctica, az Enter Shikari, a Hatebreed, akik a keményebbnél keményebb riffeket hozzák, mosh-ra, pogo-ra, vagy csak egy csendes bólogatásra buzdítva a népet. Itt lesz a maga hihetetlen egyedülállósságával még egy zenekar, de róluk csak később essék szó.


A zúzósabb zenei felhozatal ezzel természetesen nem ért véget, hiszen magyar fellépőkből sincs hiány. Mindenki el tudja képzelni, hogy ki lesz itt, de azért a teljesség igénye nélkül álljon most itt néhány név: Subscribe, no meg persze, ha már itt tartunk, akkor a Best of Kettőnégy, azaz a Kettőnégy csatorna legjobb videói minden délután. Itt lesz a Road, a freshFabrik, a grand Mexican Warlock, a Blind Myself, Anna and the Barbies, illetve az Ektomorf, akikről már azt sem lehet tudni, hogy iknább a külföldi, vagy inkább a hazai zenekarok közé illik, de mindenesetre innen indultak el meghódítani az egész világot, amiről Farkas Zotya be is számol az Ökoteátrumban. Persze a könnyedebb rock kedvelőinek itt lesz a már bútordarab számba menő Beatrice, és a Hegy’ történetében először az EDDA művek.

Persze a dolog ennyivel még nem ért véget, hiszen a punk szcéna jeles képviselői is tiszteletüket teszik az ország keleti részén, itt lesz a HétköznaPI CSAlódások, ismételten meglátogat minket a szlovákiai Konflikt, és a szintén állandónak mondható nyíregyházi kultúrpunk zenekar az Alvin és a mókusok is átmozgat majd minden könyök- és térdízületet.


És, ha már Szabolcs ország fővárosánál tartunk, evezzünk is könnyedebb műfajok felé, hiszen itt lesz a tavaly tízedik születésnapját nagyszínpadon ünneplő Jurij, amihez nem is kell más, csak egy kis sör meg szotyi. Az alternatív zenei közeget azonban olyan nevek is képviselik, mint a Vad Fruttik, a Fish!, a Magna Cum Laude, a Magashegyi Underground, Péterfy Bori, Lecsó és Lovasi hobbizenekara a Kiscsillag, a Hangmás és a Fankadelivel kiegészült Kowalsky meg a Vega. Persze népi, illetve folkosabb elemekből sem lesz hiány, itt lesz a Balkan Fanatik, a Csík zenekar (reméljük, hogy Kiss Tibivel meg persze Lovasi Andrással), Fereczi Gyuri természetesen a Rackajammel, és Báró Maszkura is elhozza a tücsökraját.

A műfaji kavalkád természetesen nem ennyiből áll, hiszen a rasztaszív is örökké dobog. Éppen ezért lesz Tokajban Copy Con, az Ocho Macho, és az Irie Maffia, gyorsabb riddimekkel pedig a SKAfunderz, és a Pannonia Allstars SKA Orchestra. Aki pedig szívesen hallgatna pergősebb szövegelést, azok kedvéért egy kis underground hip-hopot prezentál a Hősök és az AKPH, illetve egy kis mainstream nem hip-hopot, de mégis valami olyasmit rittyent a színpadra a Belga, akik nem feloszlottak, de tartottak egy búcsú koncertet, ami azonban csak egy kis vásári hangulat volt hivatott bemutatni.

A némi rasztafariarizmussal megáldott Brains is itt lesz, ami a maga ragga-jungle közeli ritmusával átmenetet képez a reggae és a tört ritmusú elektronikus zene (aka: Drum and Bass) között.

De az érdekes vegyítéseknek itt még nincs vége, hiszen itt lesz a Skindred, akik a reggae, ragga, és a metal zene hihetetlenül ugrálós táncolós egyvelegét hozzák nekünk. Az Engenei-Earz Experiment élő show-val káprázatja a nagyérdeműt. Nincs még egy olyan nagyzenekar, akik hangszerek végtelek kavalkádjával élő dubstepet játszanak, lesznek itt fanfárok, hegedűk, dobok, zongorák, szitárok, és ki tudja még miféle hangszerek tökéletes összehangolásából szóló nagyon tört ütemek.


Ezzel el is érkeztünk a fent beharangozott elektronikus zenei felhozatalhoz. Nincs kétség afelől, hogy a legszélesebb skálán mozgatott palettában még a legöregebb rockerek is találnak valami számukra érdekeset.

Ha másra nem is az Alphaville-re biztos, hogy mindenki kíváncsi, hiszen egy szempillantás alatt varázsolják a közönség szívébe a nyolcvanas éveket, és végre eredeti előadásban is meghallgathatjuk a Big in Japant, amit tavaly a Guano Apes hozott Tokajba, előtte pedig, azt gondolom a legérdekesebb parafrázisát a Megasztárban hallhattuk Bikicsunáj címmel. Klasszikus elektronikus lüktetéssel érkezik a Stereo MCs csapata.

Egy kis elektronikával megfűszerezett swinget hoz nekünk Parov Stelar, a Pendulum maradéka pedig egy kihagyhatatlan DJ szettet varázsol a Tisza partjára.

Ami azt illeti a Pendulummal meg is érkeztünk a tört ritmusok lüktetésébe, az egész éjszakás táncoláshoz, ahol az „X”-ezés közben senkinek sem fog össze akadni a lába. Klasszikus jungle drum and bass-t hoz a Black Sun Empire, és aki még ennél is törtebb ütemekre vágyik, annak az Evil Nine hozza a drum and bass legdurvább alműfaját a darsktepet.

Fontos azonban megjegyezni azt is, hogy a hazai DJ szcéna jeles képviselői sem kerülik ki ezt a festői tájat a Tokaji-hegy lábánál, hiszen már megszokott módon kő kemény szettel érkezik Ludmilla, egy kis négy negyedet, meg némi breakbeatet pakol majd Metha, de az elengedhetetlen Rewind stáb is itt lesz, azaz Palotai, Cadik, akik mellett MC Zeek mc-zik. Jade természetesen vasárnap hajnalban játszik kő kemény dárét, és itt lesz Savage is, akiről soha nem lehet előre megmondani, hogy most techno party lesz, vagy valami lágyabb.

Slágeresebb momentumokat játszik majd Gomez, Gyurex, és a Fishből jól ismert Krisztián, aki Senior Hal néven ásta be magát a keverő pultok mögé.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.