Nyilvános az Újszínház volt dolgozójának szexuális zaklatásról tett bejelentése

2019. december 11. 13:52 - szerző: 168 Óra

A Színházi Dolgozók Szakszervezetéhez, illetve Karácsony Gergely főpolgármesterhez is elküldte Szántó Péter, az Újszínház volt ügyelője a levelét, amelyben a Mihályi Győző által 2016 februárjában elkövetett állítólagos szexuális zaklatásról írt, illetve a történtek kivizsgálását kérte. A levelet a hvg.hu ismertette.

Szántó Péter a levelében azt írta, több mint három éve próbálja megtalálni a megfelelő fórumot, hogy a környezetében történt esetleges zaklatásról beszélhessen. Végül az volt számára az utolsó csepp a pohárban, hogy a Gothár-ügy elkezdett politikai háborúvá válni.

„Nem vagyok naiv, de talán azáltal, hogy bebizonyosodik, nem csak az úgynevezett balliberális oldalon történhet ilyen gyalázat, esetleg végre elkezdődhet az ezekhez hasonló ügyek érdemi kezelése”

– jegyezte meg.

A 2016-os februári eseményeket a színházi folyosói beszélgetések alapján rekonstruálja, azokról nincs közvetlen tudomása. Eszerint a társulat Vácon vendégszerepelt, a Paulay Ede utcában ezért csak a Dózsa című monodrámát lehetett műsorra tűzni, amelynek főszereplője Mihályi Győző volt. Így a társulat nagy része nem volt a színházban.

Szántó Péternek egy másik öltöztető kolléga azt mondta, hogy a továbbiakban utasítás ellenére sem lépnek be az illető öltözőjébe. A bejelentő a levélben úgy fogalmazott:

„Mindenki tudta, hogy a kolléganő és édesanyja, (aki szintén a színház munkatársa) Dörner György igazgatóhoz fordult. Mivel két próba közt sok időt töltöttem a színház titkárságán, több kolléga jelenlétében magam is több részletet hallottam az ügyről a sértett édesanyjától. Vagyis a társulat egyre nehezebben tudott pusztán folyosói pletykaként tekinteni a helyzetre.”

A levél szerint folyosói hír volt az is, hogy Dörner György magához hívatta a történet szereplőit.

„Nem volt társulati ülés, nem volt tájékoztatás, és nem volt változás. Az öltöztetőtár vezetőjét arra utasította, hogy a jövőben a kolléganőt ne ossza be a színész mellé munkára. (Ezt ő maga néhány napja személyesen is megerősítette nekem.) Vagyis valami biztosan történt 2016 februárjában az Újszínházban. De hogy pontosan mi, azt azóta sem tudja sem a társulat, sem a színházi szakma”

– írta.

Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes kedden nyilvánosságra hozta  Dörner György levelét, amelyben az Újszínház vezetője arról tájékoztatta, hogy nem kapott hivatalos bejelentést zaklatással kapcsolatban.