Tudta? Nincsenek szinkronszínészek Magyarországon

Magyarországon először külföldi filmet, magyar nyelven, 1935-ben láthattak a nézők. Lakner Artúr író a Négy és fél muskétás című német alkotást szólaltatta meg magyarul. Azóta több mint 75 év telt el. Ma már alig látható eredeti nyelven külföldi film, a magyar szinkronról mégsem tudunk sokat. Góz Tamás, a magyarszinkron.hu főszerkesztője válaszolt a szakmát érintő a Kultography kérdéseire.

2011. május 16., 11:23

Hivatalosan nincsenek szinkronszínészek Magyarországon - mondta Góz Tamás a kulturális internetes portálnak. Ezt minden szakmában dolgozó elutasítja. Maximum színész van, aki a szinkronból él. Ez az egyik ok. A másik, hogy a szinkront ma nem tekintik önálló művészeti ágnak, csak egy olyan segédeszköznek, amely segít abban, hogy az idegen nyelvű film magyarul szólaljon meg. Éppen ezért nem is kapja meg azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, amit más művészeti ágak megkapnak.

A folytatás a

Kultography-n!

2024. április 25., 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.