Termékeny pillanatok

2011. szeptember 22., 09:03

A jó interjú első szabálya: a megfelelő helyre kell letenni a mikrofont, a kamerát, avagy egyszerre mindkettőt. Azaz megfelelő alanyt kell választani – persze, ha lehet. A többi már csak felkészülés dolga. Arra kell készülni, hogy megcsípjük az alanyaink grabancát: leplezzük le, s állítsuk az olvasók/nézők elé rejtett arcukat. Nem a szennyes fehérneműjüket, hanem szellemük és lelkük együttesét, ami az igazi tehetséget mozgatja.

Borzák Tibor hírlapíró két portrékötetében remekebbnél remekebb riportalanyok sorakoznak. Ízelítő a névsorból: Bereményi Géza, Esterházy Péter, Jankovics Marcell, Jelenits István, Kányádi Sándor, Koncz Zsuzsa, Konrád György, Markó Iván, Müller Péter, Popper Péter, Sára Sándor, Törőcsik Mari. Tucatnyi név abból a kétszer harmincból, akit szerzőnk pályájukról, életükről faggat.

„A bizalmatlanságnak olyan erős tere van, ami minden mást legyalul.” Egyik jeles interjúalany mondja ezt (nem áruljuk el, kicsoda, tessék a köteteket lapozgatni). Szeretnék vitatkozni vele. Lám, ezek a kötetek is azt igazolják, van lehetőség az értelmes párbeszédre, ha igaz kíváncsisággal és szeretettel vágunk bele. Bármily furcsa követelmény ugyanis (meglehet, újságíró-iskolákban nem így tanítják), a riportalanyt szeretni kell. Pláne, ha hagyja is magát. Borzák nem a vájkáló szenzációkeresők sorába tartozik. Magukra mit sem adó bulvárlapok nem is közölték volna egyik beszélgetést sem (ez dicséret volt, kérem). Nagy a kísértés a jóra, mondta egy huszadik századi klasszikus. Nos, ezek a beszélgetések nemcsak kísértik, meg is valósítják ezt a minőséget.

(Borzák Tibor: Szembeszélő és Mesélő képek, mindkettő Geopen Kiadó, 2010 és 2011.)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.