Tankcsapda a Szigeten: minden korszakukból játszanak dalokat

Szuperkoncertet ígér a Sziget fesztivál hétfői, "mínusz egyedik" napjára a Tankcsapda frontembere; Lukács László az MTI-nek elmondta, hogy a 20 éves születésnapi megabulival szeretnék megköszönni népes rajongótáboruknak az elmúlt két évtizedet. Magyarország talán legnépszerűbb rockzenekarának koncertjére több tízezer embert várnak.

2009. augusztus 9., 09:23

– A Sziget és a Tankcsapda története szorosan összekapcsolódik abból a szempontból, hogy talán az egyetlen olyan magyar zenekar vagyunk, amely egy év kivételével minden alkalommal fellépett a Sziget fesztiválon, méghozzá mindig a nagyszínpadon. 2004-ben egy sikertelen ejtőernyős ugrás miatt gerinctöréssel feküdtem a kórházban, emiatt nem lehetett akkor Tankcsapda-buli - emlékezett vissza Lukács László a régi szép időkre.

A frontember megerősítette, hogy a debreceni zenekar augusztus 10-én a hang- és látványtechnika terén egyaránt nagyot akar dobni. A Sziget nagyszínpadának mérete és technikai felszereltsége eleve sokkal komolyabb, mint a magyar átlag, s ezt ki is szeretnék használni. – Olyan 2,5 órás koncertet akarunk adni, ami nem szokványos a magyar zenekaroktól - tette hozzá az énekes, aki elmondta, hogy lesz kivetítő és izgalmas színpadkép, ami egy ilyen fesztiválon természetes, magyar zenekartól viszont nem megszokott.

A banda énekese az MTI-nek azt is elmondta, hogy a Szigeten igyekeznek eddigi pályafutásuk teljes spektrumát megmutatni, vagyis minden korszakukból játszanak dalokat. A Tankcsapda elsősorban hangos, zúzós, szókimondó szövegeiről ismert rockzenekar, de visszafogottabb, akusztikus hangszerelésű dalaik is megszólalnak hétfőn.

Lukács László megfogalmazása szerint a koncerttel az elmúlt 20 évet szeretnék megköszönni népes rajongótáboruknak, "mert megérdemlik". A Tankcsapda fellépése előtt a Sziget fesztiválon a Skafunderz, a Black Out és a Kowalsky meg a Vega melegít be; a születésnaposok 20.30-kor lépnek a nagyszínpadra.

Lazán és sokan

– Nagyon jó hangulatban, feszültségek nélkül készülünk a hétfői fellépésre és ezt az olyan rossz szájízű esetek sem befolyásolják, mint amikor júliusban Romániában a rendőrök hiányzó papírokra hivatkozva hosszú órákon át nem engedték továbbhaladni a minket szállító buszt - közölte a frontember.

Mint elmondta, eddigi nyári fesztiválfellépéseiken - többek között a Volton és a Hegyalján - azt tapasztalták, hogy szinte mindig a Tankcsapda-koncert napján volt a legtöbb néző.

Keveset, de jobban

A legutóbbi Tankcsapda-sorlemez meglehetősen régen, 2006 tavaszán jelent meg Mindenki vár valamit címmel. Az akkori cím ma nagyon érvényes, hiszen a Tankcsapda-rajongóknak három és fél évet kellett várniuk az új albumra: ez október 14-én jelenik meg, éppen a zenekar hivatalos húszéves születésnapján. (A Tankcsapda ezen a néven 1989. október 14-én lépett fel először Debrecenben, az Auróra vendégeként. A csapatnak abban az évben decemberben jelent meg az első demókazettája Baj van! címmel.)

– Inkább vagyunk a 'keveset, de jobban', mint a 'sokat, csak legyen valami'-elv hívei, vagyis ritkábban csinálunk lemezeket, mert igyekszünk azokat a lehető legjobban elkészíteni. Úgy érzem, jól gondoljuk ezt, hiszen azt látom és hallom, hogy a rajongók a tíz éve vagy még régebben megjelent anyagainkat ma is elő-előveszik - fejtette ki az énekes-basszusgitáros.

Az új lemez - a címe Minden jót lesz - még nincs teljesen kész, de már lehet látni a munka végét. Az új Tankcsapda-album egy új stúdióban, a debreceni Kölcsey Központban készült; Lukács elmondása szerint nagyon jól haladt a munka, ebben közrejátszott az is, hogy a megszokott stábbal dolgoztak együtt. Az album első maxija, a Köszönet, doktor és az ahhoz tartozó videoklip már megjelent. A Minden jót a nemrég alakult Alexandra Records kiadónál jelenik meg.