Schilling Árpád: Aki a színpadon fiatal színésznőket fogdos, és ezt rendezői módszernek nevezi, az aljas ember

2019. november 20., 18:58

Szerző:

– Aki a színpadon fiatal színésznőket fogdos, és ezt rendezői módszernek nevezi, az aljas ember. Minden tiszteletem azoké a bátor kolléganőké, akik végre belátták, hogy ez nem mehet tovább, nem fertőzheti a légkört, nem szedhet újabb áldozatokat, valahogy meg kell állítani – írta Schilling Árpád Facebook-oldalán.

A rendező bejegyzésével arra a hírre reagált, miszerint kirúgták a Katona József Színház egyik munkatársát, mert zaklatta kollégáit. Miután a kollégák előálltak a zaklatás vádjával, a színház vezetése vizsgálóbizottságot állított fel, és meghozta a döntést. A színház nem árulta el, hogy kiről van szó, csütörtökön azonban a Katona honlapján közzétették Gothár Péter rendező vallomását.

Schilling Árpád hangsúlyozta, hogy nehéz egy fiatalnak felvállalni egy elismert művésszel szemben, hogy amit művészet címszó alatt csinál, az zaklatás. 

– A mostani eset is példázza, hogy csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest. Ha van támogatás, ha van empátia, akkor ez sikerülhet. Gratulálok a Katonának, hogy lezárta végre ezt az ügyet, amelyről annyian tudtunk már évek óta, de vagy nem volt jogunk, vagy nem volt bátorságunk megnevezni az illetőt. Remélem, hogy az SZFE és a többi érintett színház is felébred most már, és megelőzi, hogy újabb hasonló esetek történhessenek. Az illetőnek pedig azt kívánom, hogy kapjon kellő segítséget, hogy legyen ereje kiállni a nyilvánosság elé, és Marton Lászlóval ellentétben, komolyan és kimerítően kérjen bocsánatot mindazoktól, akiket végigtapizott testileg vagy lelkileg

– írta a rendező.

Bejegyzése végén felhívta a figyelmet arra, hogy nem a lebukás jelenti a kockázatot a színház számára, hanem a bűnismétlés.

 

Schilling Árpád Sárosdi Lilla férje, Magyarországon a színésznő állt a nyilvánosság elé a Metoo mozgalom idején először azzal, hogy Marton László rendező korábban zaklatta őt. 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.