Shakespeare-i fordulat: kimenekítették Tuskot

Egy titokzatos táska miatt meg kellett szakítani a Gdanski Shakespeare Színház ünnepélyes megnyitóját a múlt hét végén. Az evakuáltak között volt Donald Tusk – akkor még – miniszterelnök, aki a tömeggel együtt két órát várt a színház előtt, míg visszatérhettek az épületbe – olvasható a -n.

2014. szeptember 29., 12:13

Hosszú ideje készült a lengyel tengerparti város erre a rendezvényre, nagy hírverést is csaptak az eseménynek. Tusk mellett jelen volt a kulturális miniszter, Malgorzata Omilanowska, számos parlamenti és önkormányzati képviselő. A színházban találtak egy titokzatos táskát, amelyről mindenki azt mondta, nem az övé. Ezért a biztonsági szolgálat úgy vélte, esetleg robbanó szerkezet lehet benne. Később kiderült – a rendezvény egyik tolmácsa a tulajdonos.

A leköszönő miniszterelnök nagy késéssel megtarthatta ünnepi megnyitóját. Hangsúlyozta: „Gdansk rászolgált Európa legszebb és legmodernebb színházára és egy ilyenben vagyunk ma. Mindenki, aki szereti ezt a várost és jól is ismeri, tudja, hogy ez a város egy nagy shakespeari dráma hőse lehetne, szerencsére egy olyané, amely happy enddel végződött és ebben különbözne Shakespeare darabjainak többségétől”.

A színház építésének ötletgazdája Jerzy Limon professzor, aki sok kétely dacára hitt a megvalósítás lehetőségében. Az anglicisztika professzora 1991-ben kezdeményezte Károly herceg és Andrzej Wajda neves lengyel filmrendező védnöksége alatt a Theatrum Gedanense Alapítvány létrehozását, ennek köszönhető a színház megépülése.

A kulturális miniszter értékelése szerint ennek a vadonatúj intézménynek a technikai szintje olyan, hogy mindent meg lehet tenni, amit csak egy rendező megálmodik. Ez a színház másként fog működni, mint a többi lengyelországi, impresszárióként, amely az egész világból fog vendégeket fogadni. A legelső vendégek Londonból érkeztek már a héten, a brit Shapespeare-napokra.

Jerzy Limon professzor előadásának azt a címet adta: „Az őrültség dicsérete” és mindazoknak szánta, akiket sikerült „elcsábítani” – nagyon kevesen hittek benne csaknem 25 évvel ezelőtt. Lengyelországban több évtizede nem épült új színház, ez művészeti központ és nemzetközi rendezvények helyszíne lesz. Máris a 18. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál házigazdája – a külföldi fellépő együttesek között magyar is van.

Az épületet 3 és fél év alatt készítették el. Egyik különlegessége a nyitott tető, amely lehetővé teszi a nappali világosságnál az előadásokat, mint a reneszánsz idejében. Tervezője az olasz Renato Rizzi. A nézőtéren 480-595 látogató fér el. Az építési költség nem egészen 94 millió zloty volt, ebből 5o milliót az EU-s támogatás tett ki, a többit a város finanszírozta.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.