Roma származására a legbüszkébb

A néhai Isaac Sternnél tanult, az idén Kocsis Zoltánnal együtt elnyerte a Gramophone díját a legjobb kamarazenei CD-ért, igazából azonban roma származására büszke Kelemen Barnabás.

2013. szeptember 22., 08:06

A zongorista, aki a héten Londonban járt az elismerés átvételére és ez alkalommal kvartettjével fellépett a Wigmore Hall-ban, úgy gondolja, hogy pályájához már elhunyt roma nagyapjától kapott ösztönzést. Mint mondta, ő maga is tud cigány stílusban játszani és imádja azt, írja a

Reuters.

Úgy fogalmazott: ez nagyon fontos művészileg, mert Magyarországon és más közép-európai államokban a romák elleni diszkrimináció miatt a szülők sokszor nem beszélnek a hátterükről. Ő maga viszont büszkén említi, hogy Ravel a nagyapáról, Pertis Paliról írhatta a „Cigányt, mert nem kizárt, hogy találkoztak”.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.