Quincy Jones: Michael Jackson egy pénzsóvár tolvaj volt, a Beatles pedig a világ legtehetségtelenebb zenekara

2018. február 8., 12:36

Szerző:

Pop- és médiatörténeti jelentőségű interjút adott az amerikai  zeneipar egyik legbefolyásosabb alakja, a producer Quincy Jones a Vulture magazin újságírójának. A 84 éves, 28-szoros Grammy-díj nyertes producer volt az, aki Michael Jacksont a csúcsra juttatta – ő alakította  minden idők legtöbb példányban eladott albumának, a Thrillernek a hangzását –, és nem finomkodik, amikor egykori protezsáltjáról kérdezik.

– Michael nagyon sok mindent lopott. Sok dalt. Donna Summertől például a State of Independence-t és a Billie Jeant. Pénzsóvár ember volt. Na és a plasztikai műtétek... mindig azt mondta, egy betegség miatt kellenek. Lószart

– válaszolja.

Jones azzal nem mondott semmi újdonságot, hogy Jacksonnak legnagyobb baja az volt, hogy az apja gyerekkorában bántalmazta, és azzal sem, hogy a pop királyának a vesztéhez a gyógyszerfüggőség vezetett, az viszont meglepő, hogy ennyire szűkmarkú volt. Az ő gyógyszerfüggősége kapcsán a producer beszél a Fehér Házról és barátságáról a Clinton családdal. – Nyolc éven át sokat voltam a Fehér Ház körül Clintonékkal, és akkor láttam, milyen nagy befolyással bírnak a gyógyszergyártó cégek. Ez nem vicc! Hozzáfűzi, hogy túl sok titkot tud. Például a volt elnök, Bill Clinton feleségéről, Hillary Clintonról is. – Amikor titkolózol, na, az visszaüthet. Ezért nem szeretik őt sokan – mondja a volt first ladyről és külügyminiszterről, a 2016-os elnökválasztás demokrata jelöltjéről.

 

Quincy Jones
Fotó: quincyjones.com

Ami a titkokat illeti, szóba kerül még a Kennedy-gyilkosság is. Jones természetesen azt is tudja, ki lőtte le az elnököt.

– Egy chicagói maffiózó, Sam Giancana ölte meg. Kapcsolat volt Frank Sinatra, a maffia és Kennedy között. Joe Kennedy egy rossz ember volt, és ő kérte meg Sinatrát, hogy vásároltasson szavazatokat Giancanaval a fiának.

Ahogy a fentihez hasonló forró kérdések terítékre kerülnek Jones komoly, káromkodásokkal teli válaszait olyan visszakérdezések követik, hogy „és te milyen csillagjegy alatt születtél vagy honnan származol?”

A producer ezután rátért a Beatlesre, amelynek négy tagja szerinte 

a világ legrosszabb zenésze volt.

– Paul a legrosszabb basszusgitáros volt, akit valaha hallottam. És Ringo? Ne is beszéljünk róla. Egyszer három órán át próbált felvenni egy egyszerű ritmust. Elküldtük pihenni, és szóltunk  Ronnie Verrellnek, a kiváló jazzdobosnak, aki simán megcsinálta az egészet. Ringo visszajött, azt mondta, hé, ez nem is hangzik rosszul. Persze, baszd meg, mert nem játszottad fel. – Rendes csávó amúgy – mondta  minden idők egyik legnagyobb rockzenekaráról a producer.

Jones ötven éve jótékonykodik, aminek kapcsán arról is beszélt, hogy a gazdagok nem tesznek semmit azért, hogy segítsenek az egyenlőtlenségen.

Nem lepődött meg a nőket érő szexuális zaklatásokon sem. – Sok elbaszott dologgal kellett szembenézniük nekik is, meg a testvéreimnek (a feketéknek – a szerk.) is. A rasszizmus újbóli virágzása mögött szerint Trump és a redneckek állnak. - Sokat lógtam vele – meséli Trumpról. – Egy mentálisan korlátolt ember, narcisztikus és megalomán. De randiztam a lányával, Ivankával. Tizenkét évvel ezelőtt, a divattervező Tommy Hilfiger azt mondta, Ivanka szeretne veled vacsorázni. Erre azt mondtam, semmi gond, teljesen rendben. A legszebb lábai voltak, amelyeket valaha láttam. Csak az apja nem oké.

A producer  pár mondat erejéig megemlékezik a színészlegendáról, Marlon Brandoról is. – Bármit megdugott volna. Bármit. Még egy postaládát is. James Baldwint, Richard Pryort. Marvin Gaye-t – mesélte. Richard Pryor özvegye később megerősítette, hogy a férje valóban lefeküdt Brandóval.  

A teljes interjút angolul ide kattintva lehet elolvasni.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.