Picasso szülővárosában nyit fiókmúzeumot a párizsi Pompidou Központ

Március 28-án nyílik meg a párizsi Pompidou Központ fiókintézménye Picasso szülővárosában, a dél-spanyolországi Malagában. A legjelentősebb francia kortárs képzőművészeti gyűjtemény mintegy hetven remekművét tekinthetik meg az érdeklődők az öt évre tervezett tárlaton.

2015. március 10., 11:16

Alain Seban, a Pompidou Központ elnöke szerint a malagai ideiglenes múzeum egy olyan „laboratórium lesz, amelyben ideálisan fejleszthető a fiókmúzeum koncepciója”.

A párizsi Pompidou Központ 1977-es felavatása óta eltelt időszakban a múzeumok piaci termékhez hasonlítható márkákká váltak, nevük akár egy város gazdaságának fellendítésére is alkalmas eszköz lett. Elég csak megemlíteni, hogy a New York-i Guggenheim Múzeumnak a spanyolországi Bilbaóban 1997 óta milliókat vonzó fiókszervezete révén a baszk város felkerült a turisták és a kultúra térképre, és azóta több tucat kulturális intézmény követte az amerikai példát.

A legnagyobb európai múzeum, a Louvre 2012-ben az észak-franciaországi Lens-ben nyitott sikeres „leányvállalatot”, és már a végéhez közelednek az Abu-Dzabiba tervezett Louvre munkálatai is.

A Pompidou Központ 2010-ben a német határ közelében található Metzben nyitotta meg első állandó fiókmúzeumát.

A kortárs központ első külföldi, ideiglenes kiállítóhelyén a Picasso, Rineke Dijkstra, Tony Oursler, Frida Kahlo, Francis Bacon, Max Ernst, René Magritte, Chirico, Alberto Giacometti és Sophie Calle műveiből összeállított, kétévente megújuló festmény-,szobor-, fotó-, építészeti és dizájnválogatás mellett évente két-három időszakos kiállítást is szerveznek, fiataloknak szóló ismeretterjesztő pedagógiai programok kíséretében.

A múzeumot egy művészeti célokra 2013-ban épített épületben, az üvegtetejű Cubóban helyezik el, amely Malaga vitorláskikötője közelében található.

Az andalúziai város évente több mint egymillió eurót fizet a Pompidou Központnak azért, hogy használhatja az arculatát, miközben az időszakos kiállításokból a becslések szerint 3,5 millió eurós bevételre számíthat. A Cubo fenntartási költsége évente hárommillió euróba fog kerülni a városnak.

A Costa del Sol mintegy félmilliós lélekszámú székhelyének önkormányzata az utóbbi években nagy hangsúlyt fektet a kulturális befektetésekre. A városban – amely évente mintegy négymillió turistát vonz – született és élt tízéves koráig Pablo Picasso, akinek önálló múzeumot szenteltek. Egy kortárs művészeti központ mellett idén nyílik az andalúz művészeti múzeum. A város egykori dohánygyárában pedig az orosz képzőművészet egyik legjelentősebb fellegvárának, a szentpétervári Orosz Múzeumnak az ikonjai, expresszionista festményei és szovjet képzőművészeti alkotásai állandó kiállításon lesznek láthatók.

Christian Morin