Oroszországban még mindig tilos Sztálinnal viccelődni

2018. január 24., 11:28

Szerző:

Törölte a Sztálin halála című brit film bemutatásának engedélyét az orosz kulturális minisztérium – közölte mások mellett a The Telegraph. A szatírát a héten kezdték volna vetíteni, de miután az ország politikai és művészeti elitjének több tagja sértőnek és szélsőségesnek bélyegezte, inkább betiltották a közzétételt.

Armando Iannucci filmjének világpremierje szeptemberben volt, a vígjáték középpontjában pedig a diktátor 1953-as halála utáni hatalmi harcok állnak. Nyikita Hruscsovot Steve Buscemi, Georgij Zsukovot Jason Isaacs, Joszif Sztálin fiát pedig Rupert Friend alakítja. 

Zsukov marsall lánya is mérges lett
Fotó: Youtube

Az orosz kulturális minisztérium szerint a film forgalmazását azután törölték, hogy megállapították: „a benne szereplő információk terjesztését tiltják az orosz törvények”. Azoktól az orosz kritikusoktól, akik korábban látták, pozitív értékeléseket kapott ugyan az alkotás, konzervatív közéleti figurák azonnal tiltakozni kezdtek a bemutatása ellen. A parlament alsóházi kulturális bizottságának helyettes vezetője, Jelena Drapeko egy zárt körű vetítés után úgy nyilatkozott, hogy soha életében nem látott semmit, ami „ennyire gusztustalan” lett volna. 

Végül huszonketten írták alá a levelet arról, hogy töröljék a bemutatót, és vizsgálják meg, nem sértett-e a film bármilyen törvényt. A petíciózók között van az 1994-es Csalóka napfényt rendező Nyikita Mihalkov, illetve Zsukov marsall lánya, Era is.

A levélírók szerint a film gúnyt űz Oroszország történelméből, és „befeketíti azon állampolgárok emlékét, akik legyőzték a fasizmust”.

Egy tavalyi felmérés szerint az oroszok Sztálint tartják a világtörténelem legkiemelkedőbb személyiségének. Mint arról  ugyancsak beszámoltunk, a generalisszimusz szeptemberben mellszobrot kapott Moszkvában az orosz  „történelmi folyamatosság” jegyében. Mellette Lenin, Hruscsov, Brezsnyev, Andropov, Csernyenko és Gorbacsov büsztje is látható. 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.