Órákon belül kiderül, kik a rangos színházi díj jelöltjei

A Színházi Kritikusok Céhe idén harmincegyedik alkalommal adja át a Színikritikusok Díját, tizenöt kategóriában ismerve el az évad legkiemelkedőbb teljesítményeit.

2011. augusztus 16., 17:40

Tavaly komoly, felelősségteljes feladatba fogott a szervezet: a nagy presztízsű, megalapítása óta politikától mentes díjat egy gálaműsor keretében a színház igazi ünnepévé igyekeztek tenni; egy olyan ünneppé, ahol találkoznak egymással a színházszerető emberek és a színházi szakma képviselői - számolt be a

Fidelio.

Idén újabb, hagyományteremtő újdonsággal készülnek. Régóta foglalkoztatta a kritikusokat gondolat, hogy ne csak egy-egy előadás vagy évad legjobbjait díjazzák, hanem hogy egy egész életút eredményeit is elismerjék. Ahogy idén először, úgy ezentúl minden évben kora tavasszal szavaznak arról, ki az a színházi alkotó, aki életműdíjat kap a Színházi Kritikusok Céhétől, az eredményt pedig a POSZT-on jelentik be. Az életműdíjas egyben a soron következő díjkiosztó ünnepség védnöke, aki majd a legjobb előadásnak járó díjat is átadja.

Az életműdíj és a többi díj átadására 2011. szeptember 25-én kerül sor a Magyar Színházban. A díjkiosztó gálát - amely nyilvános, jegyek a Magyar Színház szervezésén, valamint az ismert jegyirodákban és az Interticket hálózatában válthatók - Pelsőczy Réka rendezi, a két műsorvezető: Csákányi Eszter és Pál András.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.