Olvadó ételek karácsonyra

Közeleg a karácsony, és lassan megkezdődik a tülekedés az üzletekben. Az ajándékokat és az ünnepi vacsorák, ebédek hozzávalóit ilyentájt szerezzük be. Minden évben ugyanazt. Mi lenne, ha egyszer szakítanánk a hagyományokkal és kipróbálnánk valami újat? Kedves gesztus lenne vegetáriánus vendégeink felé is, ha olyasmivel kínálnánk őket, amit ők is szívesen elfogyasztanak. Ehhez ajánlunk egy egyszerűen elkészíthető főételt, valamint egy kreatív angol biszkvitet, aminek megalkotásához a gyerekek segítségét is igénybe vehetjük. Mert együtt főzni öröm!

2015. december 6., 15:17

Szerző:

Az utóbbi években egyre ritkábbak a fehér karácsonyok, így igazán stílszerű „olvadó ételeket” felkínálni az ünnepi terítékkel díszített asztalon.

Kevesen tudják, hogy a padlizsán milyen egészséges étel. Rostokban gazdag, B1 és B6 vitamint, káliumot, rezet, magnéziumot és mangánt tartalmaz. A benne található antioxidánsok – főleg a héjának lila színt adó nasunin – védi az agysejt lemezeiben lévő lipideket (zsírt) és segíti az agyműködést.

Ezért most a megszokottól eltérő, a családtagok, vendégek emésztési rendszerét, valamint a háziasszonyt kímélő gyorsan és egyszerűen elkészíthető padlizsános ételt ajánlunk.

OLVADÓ PADLIZSÁN

4 adag, előkészítés: 5 perc, sütés: 25 perc

Hozzávalók
• 3 evőkanál olívaolaj
• 2 db padlizsán hosszában kettévágva
• 4 db paradicsom
• 1 x 150g lecsurgatott mozzarella labda
• maroknyi bazsalikomlevél
• só, bors ízlés szerint

Melegítsük 200 C-ra a sütőt. Fektessük a félbevágott padlizsánokat egy tepsire vágott felükkel felfelé, csorgassunk rájuk olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és süssük kb. 25 percig, amíg megpuhulnak. Ezalatt szeleteljük fel a paradicsomot és a mozzarellát, rendezzük el a padlizsánok tetején, és toljuk vissza a sütőbe 5 percre, amíg a sajt ráolvad. Szórjuk meg friss bazsalikomlevéllel. Körítésként tálaljunk mellé kuszkuszt és zöldsalátát.
Desszertnek egy sütés nélkül elkészíthető, a szánkban is elolvadó angol biszkvitet ajánlunk, aminek megalkotásában – minden kreativitásukat bevetve – a gyerekek is segíthetnek.

OLVADÓ HÓEMBER

6 db, elkészítés: 30 perc

Hozzávalók
• 200 g porcukor fondant (massza)
• 6 db fehér pillecukor
• 6 db kerek, nagy keksz
• 24 db mini csokoládé babszem
• 6 db kis perecrúd
• fekete csokoládés íróka

Elkészítés
1. Szórjuk a porcukrot egy tálba és kávéskanalanként adjunk hozzá hideg vizet, amíg a keverék folyékonnyá válik, de megtapad a kanálon.
2. Vizes ollóval vágjuk félbe a pillecukrokat.
3. A kiskanállal tegyünk egy kis porcukormasszát mindegyik kekszre és ragasszunk rá egy-egy fél pillecukrot. Kevéske cukormasszával félig megdöntve ragasszuk a tetejére a pillecukor másik felét. Szitáljunk a sütire még egy kis cukrot, hogy úgy nézzen ki, mint az olvadó hó. (ld. kép)
4. A kis perecrudakat törjük félbe, és rögzítsük oldalra. Ez lesz a hóemberek karja. Nyomjunk narancssárga csoki babszemeket az orruknak, és fekete csokikat gomboknak.
5. Az írókával rajzoljunk szemeket és szájat. Hagyjuk megszáradni.

Sok sikert az alkotáshoz, jó étvágyat a finomságokhoz és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak!

Merry Christmas!

Keressenek minket a

Facebookon is!

Még több Nagy-Britanniához fűződő írást olvashat az

angolosan.huweboldalon.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.