Megnyerte az Oscar-díjat Deák Kristóf a Mindenkivel

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. Akadt óriási blama a díjátadón.

2017. február 27., 06:04

Deák Kristóf és Udvardy Anna az Oscarral
Fotó: MTI/EPA/Paul Buck

A Mindenki című alkotás az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. „Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk" – fogalmazott.

A Mindenki az Ennemis intérieurs című francia, a La femme et le TGV című svájci, a Silent Nights című dán és az El corredor című spanyol filmmel volt versenyben a legrangosabb hollywoodi elismerésért, amelyet idén 89. alkalommal osztottak ki.

Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején játszódik, iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A huszonöt perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia.

Deák Kristóf 2006-ban végzett a Színművészeti Egyetem gyártásvezető szakán. Steven Spielberg Magyarországon forgatott filmjében, a Münchenben a vágócsapat asszisztenseként dolgozott. Később Goda Krisztina rendező személyi asszisztense volt a Szabadság, szerelem forgatásán. Ezután Londonban tanult tovább, a University of Westminster film- és TV rendező szakán végzett. 2011-ben a köztévé Hacktion című sorozatának egyik rendezője volt, a Mindenki az első rövidfilmje.

A teljes film megnézhető itt.

Óriási blama a díjátadón


A Kaliforniai álom című musical, a mindössze 32 éves Damien Chazelle alkotása volt a legnagyobb esélyes, összesen tizennégy jelölést kapott.

  • legjobb film: Holdfény (Először a Kaliforniai álmot hirdették ki a legjobb filmnek, el is kezdődött díjátadó ceremónia, az alkotók mindenkinek megköszönték, amikor közölték, hogy bocsánat, de a két műsorvezető, Faye Dunaway és Warren Beatty rossz borítékot kapott, valójában a Holdfény nyert.)

  • legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél (iráni) (Aszgar Farhadi második alkalommal kapta meg az Oscart ebben a kategóriában, de a rendező korábban bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó – azóta már felfüggesztett – amerikai elnöki rendelet miatt. Üzenetében megköszönte a díjat és sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet jelen.)

  • legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)

  • legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)

  • legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város)

  • legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

  • legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)

  • a legjobb eredeti forgatókönyv: Kenneth Lonergan (A régi város)

  • a legjobb adaptált forgatókönyv: Barry Jenkins (Holdfény)

  • a legjobb operatőr: Linus Sandgren (Kaliforniai álom)

  • a legjobb egész estés animációs film: Zootropolisz - Állati nagy balhé

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.