Közösségi festészet

2016. július 12., 12:16

Szerző:

Sándor Zsuzsanna írása

Hogyan lehet a festészetet közösségépítésre és karitatív célokra egyaránt használni? E kérdésekre is választ keres a belvárosban nyílt FessNeki képzőművészeti műhely. Egyik alapítója, Sávai Anikó a 168 Órának elmondta, a közösségi festészet Amerikában kidolgozott módszereit Európában és Magyarországon a FessNeki stúdió valósította meg először.

Az ötlet lényege: egy-egy világhírű festőművész alkotását festhetik meg a kurzusra jelentkező érdeklődők. Csoportban dolgoznak, mindenki 40x50-es vásznat és akrilfestéket kap. Többek közt Van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt, Csontváry Kosztka Tivadar, Vaszary János, Salvador Dalí, Vaszilij Kandinszkij remekműveinek hasonmásait alkothatják meg. Persze mindenki saját egyénisége alapján.

– A képeket apró részletekre bontjuk fel, két festőművész instruktor magyarázza el lépésről lépésre a következő képrészlet kidolgozását. Lehetetlen elrontani így a festést, semmiféle előképzettség nem kell hozzá. Azok, akik hozzánk eljönnek, többnyire az általános iskolában festettek utoljára, és nagyon büszkén viszik haza munkáikat. Ugyanakkor ez kreatív csoportélmény is, sokan visszajárnak, és kikapcsolódásként festenek – magyarázza Sávai Anikó.

A profi instruktorok is együtt dolgoznak a csoporttal, ők is ugyanúgy elkészítik a maguk alkotásait. Úgy döntöttek, műveiket jótékonysági célokra ajánlják fel közintézmények számára.

– Először a Szent Margit Kórház kardiológiájára vittünk képeket, díszítettük az üres falakat. Aztán ebből egy karitatív kampány lett. Honlapunkon is rengetegen keresnek minket, köztük vidéki kórházak, általános és középiskolák, civilszervezetetek. A máltai szeretetszolgálatnak is adományoztunk festményeket. Az intézmények nagyon örülnek, és mi is, hogy a képek jó helyre kerülnek – teszi hozzá Sávai Anikó.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.