Két magyar film is díjat nyert Triesztben a filmfesztiválon

2019. január 23., 13:31

Szerző:

Kis Hajni Last Call című munkája a legjobb rövidfilmnek járó díjat, Milorad Krstic rendezése, a Ruben Brandt, a gyűjtő pedig a Sky Arte televízió különdíját nyerte el a közép-európai filmek nagy presztízsű filmfesztiválján Triesztben – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-vel.

A 30. alkalommal megrendezett trieszti filmfesztivál kedd esti díjátadóján a trieszti közönség döntése alapján kapta meg a legjobb rövidfilm díját Kis Hajni Last Call című diplomafilmjéért, amely a Filmalap támogatásával, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült.

A Last Call nemzetközi premierje tavaly nyáron volt a szarajevói fesztiválon, ahol megkapta a legjobb vizsgafilm díját. A lengyelországi Lublinból is fődíjat hozott el Kis Hajni diplomafilmje, míg a franciaországi Villeurbanne fesztiválján a film főszereplőjének, Zsurzs Katinak a legjobb színésznő díját ítélte a zsűri.

Milorad Krstic egyedi látványvilágú akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. A magyar gyártású egészestés animációs film világpremierje a locarnói filmfesztivál szabadtéri vetítésén, a nyolcezer férőhelyes Piazza Grandén volt augusztusban és azóta nagy sikerrel járja a filmfesztiválokat világszerte. A film megnyerte a bukaresti animációs filmfesztivált, majd a sevillai filmfesztiválról a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró-szövetség díját is elhozta.

Fotó: Facebook

A 20 ország újságíróiból, bloggereiből és sajtófotósaiból álló nemzetközi szervezet, az International Press Academy Satellite-díjra jelölte a magyar filmet, majd az egyik legrangosabb szakmai díjra, az Annie Awards-ra is jelölték két kategóriában – a legjobb független film és a legjobb vágás – Milorad Kristic alkotását, a díjátadók februárban lesznek.

Az animáció zenéjét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János végezte. A filmet november óta játsszák a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában, eddig mintegy negyvenezren váltottak rá jegyet.

Az idei Oscar-gála jelöltjeit tegnap jelentették be, a Ruben Brandt végül nem lett jelölt egyik kategóriában sem. 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.