Hungarikumnak javasolja a Zsolnay porcelánt Pécs

A Zsolnay porcelánnak és kerámiának, valamint a Zsolnay Kulturális Negyednek a Magyar Értéktárba és a hungarikumok gyűjteményébe való felvételét javasolja a Pécsi Értéktár Bizottság.

2013. június 15., 11:59

Őri László, a bizottság elnöke csütörtökön Pécsen, a grémium alakuló ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta, a Pécsi Értéktár Bizottság a Zsolnay porcelánt az iparművészet kategóriában, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított Zsolnay-negyedet a kulturális örökség kategóriában felvette a helyi értéktárba, és úgy döntött, a megyei értéktáron keresztül felterjeszti az országos gyűjteménybe.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja örömét fejezte ki, amiért a helyi értéktárak sorra jönnek létre a Kárpát-medencében, hozzájárulva a minőségi magyar teljesítmények elismeréséhez, megőrzéséhez. Lezsák Sándor kitért arra, hogy elképzelések szerint a Magyar Értéktárba és a hungarikumok közé kerülő értékeket kedvezményesen lehetne reklámozni a közmédiában, megőrzésüket, hazai és nemzetközi népszerűsítésüket pedig pályázati forrásból is támogatnák.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere emlékeztetett arra, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra idén 160 éves, ebből az alkalomból a gyár és a város számára is nagy megtiszteltetés lenne, ha a márka és a negyed megkapná az országos védjegyet.

Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a város oktatási és kulturális bizottságának elnöke a baranyai megyeszékhely más értékeiről szólva azt mondta, hogy a világörökség részét képező ókeresztény emlékhelyek, azt ezer éves püspöki székhely adta történelmi miliő, a nemzetiségek békés egymás mellett éléséből származó kulturális innováció Magyarországon egyedülálló, de európai szinten is különleges. A sajtótájékoztató után Helyi értékek, hungarikumok címmel konferenciára került sor, amelynek résztvevői a hungarikumok törvényi védelméről, közösségszervező hatásukról, és egyebek mellett a Zsolnay gyár történetéről is hallhattak előadást.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.