Meghalt Benkő Dániel

2019. december 16., 09:57

Szerző:

Vasárnap este tragikus hirtelenséggel elhunyt Benkő Dániel lantművész – tudta meg a Ripost. Hetvenkét éves volt.

A lap kereste Benkő Dánielt telefonján, de azt egy közeli barátja vette fel, aki megerősítette, hogy a lantművész hirtelen rosszul lett, és már hiába hívtak hozzá segítséget, nem lehetett megmenteni. A Ripost úgy tudja, hogy a művész este mellkasi nyomásra panaszkodott.

Szórakozás - Celebkemping - EFOTT sajtótájékoztató
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Benkő Dániel 1947. július 29-én született Budapesten. 1971-ben elvégezte a Zeneművészeti Főiskola zenetanárképző intézetét. 1971–1973 között Angliában lant mesterkurzuson vett részt. 1976-ig gitártanárként dolgozott, majd a Zeneakadémia lant professzora, illetve a groznjani nemzetközi lantkurzus és a Kloster-Langwaden zenei vezetője lett.

1971-ben megalakította a Bakfark Consortot, és velük együtt koncertezett a világ szinte valamennyi országában. 1984-től a Céh Művészeti Alkotó és Kutatási Egyesület elnöke volt, 1994-től az V. kerületi örmény kisebbségi önkormányzat képviselője. A művészt 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.