A Magyar Művészeti Akadémia volt elnökének lapja tele van pénzzel, de annyira nem olvassa senki, hogy előfizetőkért könyörögnek

2019. július 4. 15:07 - szerző: 168 Óra

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) volt elnöke kétségbeesett levélben próbálja visszacsábítani az általa alapított Magyar Iparművészet című lap elpártoló olvasóit – írja a hvg.hu.

„Az évi előfizetők száma kritikus mértékben csökkent, veszélyeztetve ezzel a hazai iparművészeti szakirodalom számára nélkülözhetetlen folytonosságot (...) Nem tudok mást tenni, mint venni a bátorságot, és azt kérni Öntől, hogy újítsa meg a mellékelt csekken a 2019-re szóló előfizetését.”

– írja „nehéz szívvel megírt kérő levélben” a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke.

Ezzel együtt, más művészeti, irodalmi folyóiratokkal ellentétben nem az anyagi biztonságuk van veszélyben. Tavaly több mint 48 millió forint fölött rendelkeztek, ebből saját bevételük 11,6 millió forint volt, amit 36,6 millió forintos támogatás egészített ki. Kaptak pénzt egyebek mellett az MMA-tól, és a MMA dominálta Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) is.

Fekete György
Fotó: Facebook

A lapszámok eddig rendben megjelentek, de

annyira lecsökkenhetett a példányszám, hogy az már értelmetlenné teszi a lap kiadását. 

Számos – a kormány által anyagilag ellehetetlenített – lap számára az internetes megjelenés volt a menekülő út. Fekete lapja nem sokat tesz azért, hogy felhasználja az internet, a közösségi média által kínált lehetőségeket.

Facebook-oldaluk tavaly frissült utoljára, honlapjukon is a tavalyi lapszámuk olvasható, nehezen kezelhető pdf-es verzióban, az új számokból még ajánlók sem olvashatók.