A Magyar Művészeti Akadémia volt elnökének lapja tele van pénzzel, de annyira nem olvassa senki, hogy előfizetőkért könyörögnek

2019. július 4., 15:07

Szerző:

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) volt elnöke kétségbeesett levélben próbálja visszacsábítani az általa alapított Magyar Iparművészet című lap elpártoló olvasóit – írja a hvg.hu.

„Az évi előfizetők száma kritikus mértékben csökkent, veszélyeztetve ezzel a hazai iparművészeti szakirodalom számára nélkülözhetetlen folytonosságot (...) Nem tudok mást tenni, mint venni a bátorságot, és azt kérni Öntől, hogy újítsa meg a mellékelt csekken a 2019-re szóló előfizetését.”

– írja „nehéz szívvel megírt kérő levélben” a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke.

Ezzel együtt, más művészeti, irodalmi folyóiratokkal ellentétben nem az anyagi biztonságuk van veszélyben. Tavaly több mint 48 millió forint fölött rendelkeztek, ebből saját bevételük 11,6 millió forint volt, amit 36,6 millió forintos támogatás egészített ki. Kaptak pénzt egyebek mellett az MMA-tól, és a MMA dominálta Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) is.

Fekete György
Fotó: Facebook

A lapszámok eddig rendben megjelentek, de

annyira lecsökkenhetett a példányszám, hogy az már értelmetlenné teszi a lap kiadását. 

Számos – a kormány által anyagilag ellehetetlenített – lap számára az internetes megjelenés volt a menekülő út. Fekete lapja nem sokat tesz azért, hogy felhasználja az internet, a közösségi média által kínált lehetőségeket.

Facebook-oldaluk tavaly frissült utoljára, honlapjukon is a tavalyi lapszámuk olvasható, nehezen kezelhető pdf-es verzióban, az új számokból még ajánlók sem olvashatók.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.