Fájdalmasan fiatalon: elhunyt a népszerű magyar színész

Február 22-én, 64 éves korában elhunyt Balázsi Gyula színész. A közönség talán a hangját ismerte leginkább – szinkronszerepek százait alakította az elmúlt több mint harminc évben.

2011. március 7., 09:52

Balázsi Gyula 1947. április 28-án született. 1968 és 1982 között tagja volt a Déryné Színház, a Békés Megyei Jókai Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a Kassai Thália Színház, illetve a József Attila Színház társulatának. Fellépett többek között Puck (Shakespeare: Szentivánéji álom), Duzzog (Vörösmarty: Csongor és Tünde), Ferdinánd (Schiller: Ármány és szerelem) és Ottó (Katona József: Bánk bán) szerepében. 1982 óta szabadúszó volt, leginkább filmekben, illetve szinkronokban szerepelt.

Az IszDB (Internetes Szinkron Adatbázis) 916 filmszinkron elkészítését jegyzi a neve mellett, de emellett számtalan sorozatban kölcsönözte a hangját egyes szereplőknek. Általa szólalt meg magyarul például Matula detektív a Két férfi, egy eset, Harry Morgan a Dexter, Roman Jáchym a Kórház a város szélén, Rick a Magnum vagy John Locke a Lost című sorozatban.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.