Bikini

2012. május 12., 15:29

Ez egy regényes regény. Kezdődik Drezda bombázásakor, 1945. február 14-én, kora reggel az apokaliptikus támadás első napja után, soha el nem felejthető pillanatokban. Főhősnőnk, Anna szász polgárlány, 21 éves, aki a légitámadás harmadik napjára teljesen árván marad. A templomba menekülők infernális képeket látnak, már-már Bosch ecsetjére kívánkozókat. Ám még ez sem a tetőpont: Anna találkozik egy túlélő fiúval, s egy kriptában, nyitott koporsók között, koponyákba állított gyertyák pislogásánál, a romantika erős, ízléspróbáló gőzeiben próbálnak együtt „túlélni”. A fiú egy hegedűt ment, a lány egy fényképezőgépet.

Manhattanben Stanley Bredfordot, a New York Times fotóriporterét riasztják éjjel: a szőnyegbombázás, mészárlás miatt a fronttal együtt kell eljutnia német területekre. Az ő számára Európa majdnem annyira vadregény, ismeretlen birtok, mint a drezdai rommező a túlélőknek. Stanley végigjárja a háborús regények hőseinek útját: kalandot és érzelmi kihívásokat is találva.

Ahogyan sejthető, a két fotográfus találkozik, Stanley elviszi magával Annát New Yorkba munkatársként. Aztán hősnőnk eljut a Marshall-szigeteken végrehajtott kísérleti atomrobbantás helyszínére, Bikinire, hogy egy új világvége apokalipszisével keretezze a regényt.

A romantikus történetben feltűnik históriai kulisszaként a teheráni konferencia, Auschwitz, a német fegyverletétel, majd Hirosima, Nagaszaki. Mellékszerepekben megjelenik Patton tábornok, Einstein, Fermi, Szilárd Leó, akiknek név szerinti megidézése kvázi hitelesítheti a sztorit.

A Frankfurtban élő lengyel író sikerkönyvét majd tucatnyi nyelvre fordították le. Megvan benne a bestsellerek minden szükséges vonása: kaland, szerelem, erotika, háború.

(Janusz L. Wisniewski: Bikini. Fordította Németh Orsolya. K.u.K. Kiadó.)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.