Bemutató a Budapesti Kamarában: Macska a forró bádogtetőn

Tennesse Williams nagysikerű drámáját - Macska a forró bádogtetőn – 1955-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták. A színdarabból néhány évvel később, azonos címmel film is készült, Paul Newman és Elizabeth Taylor főszereplésével. Nálunk Ruttkai Éva, Bulla Emma, Darvas Iván és Páger Antal négyesével fémjelzett '67-es Vígszínházi előadás vált legendássá. Most a Budapesti Kamaraszínház tűzi műsorra a méltán legendás darabot, ma, december 16-án tartják a premiert.

2011. december 16., 11:06

A gazdag déli ültetvényes, Big Daddy Pollitt 65. születésnapját ünnepli. Az orvos és a család titkolja előtte, hogy halálos beteg, abban reménykednek, ha jó színben tüntetik fel magukat előtte, nagyobbat szakíthatnak az örökségből. Pollitt két fia, Brick és Gooper családjukkal együtt érkezik az ünnepségre. A látszólagos mintafiú, Gooper és felesége, Mae titokban reménykedik, hogy nekik jut majd a busás örökség, ám a családfő kedvence inkább az öccs, Brick. A férfi életvitelével éppen ellentéte testvérének: mióta legjobb barátja öngyilkos lett, szüntelenül iszik és feleségétől is elhidegült. A szegény családból származó Maggie kétségbeesetten harcol házasságával megszerzett társadalmi státusa megtartásáért, és szenved férje közönyösségétől. A születésnapon régi, mélyen őrzött sérelmek bukkannak elő és a néző előtt egy család drámája rajzolódik ki.

Tennesse Williams-nek Csehov volt a mestere, így ugyanazokkal a problémákkal foglalkozik, mint az orosz író, csak 20. századi relevanciákkal. A Macska a forró bádogtetőn is az egymást marcangoló, széttépő indulatok és a két ember közötti, kimondhatatlanul súlyos titkok darabja.

Andai Györgyi, Jászai Mari-díjas színésznőnk a darabban Big Daddy Pollitt feleségét alakítja. „A szerep minden szempontból nagyon nehéz: roppant érdekes, sokoldalú és bonyolult, ráadásul Big Mama egészen más habitusú, típusú nő, mint akiket eddig alakítottam, vagy amilyen én vagyok. Mégis nagyon örülök a szerepnek” – mondja a művésznő, aki elmesélte, a csütörtöki nyílt főpróbán meglepően nagy sikert aratott a darab. Tennesse Williams drámája amúgy kedves emlék a színésznőnek még főiskolai éveiből: annak idején egy felvonást adtak elő a műből osztálytársaival, és ő akkor Maggie-t játszotta.

A Budapesti Kamaraszínház színésznője bevallotta, a próbafolyamat alatt végig nagyon szorongó: „Az utóbbi hetekben kezdtem érezni, hogy már nagyon nyom az előadás felelőssége. Ez valahogy úgy van, hogy mennél idősebb az ember, annál jobban érzi ezt. Egy-egy aktuális szerep miatt akkor kezdek el csak igazán izgulni, amikor már nagyjából birtokában vagyok a szövegnek. A premiertől pedig nem várok mást, mint egyenesen egy szívinfarktust” – mondja nevetve.

Igazi különlegesség, hogy a Budapesti Kamaraszínház az amerikai író másik Pulizter-díjat nyert művét, A vágy villamosát is játssza, a 275. jubileumi előadásnál járnak.

A premier ma este lesz a Budapesti Kamaraszínházban.

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese. A hollywoodi sztárok mellett a társ- és vendégrendezvények is nagy érdeklődést keltettek, így a Board Game Expo és a KoreaOn kulturális fesztivál is hozzájárult a látogatócsúcshoz.