Az örökifjú csodagyerek: Tommy Vig a Budapesti Jazz Clubban

2016. december 2., 06:14

Koncertet ad a világhírű Tommy Vig a Budapest Jazz Clubban december 3-án, szombaton. A Jazz and the Olympics – Tommy Vig Olimpiai Oktett néven futó program tisztelgés az olimpikonok előtt. Az este nyolckor kezdődő fellépés előtt, fél hétkor bemutatják a zenész életéről szóló könyvet is (Tommy Vig: Mozaikkockák egy zeneművészről). Márton Attila újságíró beszélget a szerzővel, Máté J. Györggyel. Tommy Vig könyvei és festményei is megvásárolhatók majd a helyszínen.

tommy-vig

Tommy Viget, eredeti nevén Víg Tamást csodagyereknek tartották, nem véletlenül. Hétévesen már túl volt több fellépésen is. Nyolcéves korában Bécsben lemeze jelent meg a legnevesebb osztrák dzsessz­­szólistákkal. 1956-ban, 18 évesen elszökött az országból. Amerikába költözött, 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban is élt. Dolgozott filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként vagy éppen vibrafonosként. Nem ez az első alkalom, hogy az olimpiáról ad elő: Los Angelesben dzsesszfesztivált rendezett az olimpiára. Szerepelt színpadon többek közt Frank Sinatrával, a The Beach Boysszal, Rod Stewarttal és Woody Allennel is. Több mint 1400 stúdiófelvételt készített élete során.

H. E.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.