Az Operettszínház most várja a Trianonról szóló zenés színpadi műveket

2019. február 18., 18:54

Szerző:

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

Az intézmény hétfői közleménye szerint a leendő mű lehet opera, operett, musical, daljáték vagy más zenés nyelvezetű, énekes, és a színházi formáknak megfelelő színpadi alkotás, amely még nem került nyilvános színpadi bemutatásra. A kiírásra olyan alkotók, alkotópárosok vagy csoportok nevezhetnek, akik konkrét elképzeléssel rendelkeznek a megadott téma megzenésítését, színpadi adaptációját illetően.

Kiss B. Attila
Fotó: Magyar Művészeti Akadémia/Szöllősi Mátyás

A pályaműveket szeptember 30-ig várják elektronikusan a trianonpalyazat@operett.hu e-mail címre, vagy postai úton a Budapesti Operettszínház címére. Jelentkezni az alkotók nevével, a nevezett mű címével, szinopszisával, és a teljes szövegkönyvvel lehet, amelyet négy példányban kérnek a kiírók. A kézírásos vagy számítógépes programmal készített partitúrát és zongorakivonatot, valamint a már elkészült hangzóanyagot hanghordozón rögzítve szintén négy példányban kérik mellékelni, a kitöltött és aláírt pályázati adatlappal együtt, amely a színház honlapjáról letölthető.

A benyújtási határidőre a mű legalább 50 százalékának kész kell lennie, a pályázatok elbírálási határideje október 31., a nyerteseket a színház holnapján teszi közzé. A legjobbnak ítélt alkotást a Budapesti Operettszínház a 2020/2021-es színházi évadban mutatja majd be.

Az Operettszínház vezetését a zaklatási botrányába belebukott Kerényi Miklós Gábortól tavaly ősszel az Kiss B. Attila vehette át, akit Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter nevezett ki annak ellenére, hogy a társulat tagjainak mindössze a tíz százaléka biztosította a támogatásáról.

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.