Az igazgató leváltotta a rendezőt és a színészeket

A tervekkel ellentétben nem Szegvári Menyhért rendezi Jevgenyij Svarc: Hókirálynő című darabját az egri Gárdonyi Géza Színházban. Bár a megye kötelezettséget vállalt arra, hogy az évad a korábbi tervek szerint zajlik le, Blaskó Balázs a színház nehéz anyagi helyzetére hivatkozva nem kívánja foglalkoztatni a jövő évadban távozni kívánó színészeket és alkotókat.

2011. március 7., 15:27

Csizmadia Tibor, az egri színház igazgatójának szerződése közös megegyezéssel megszűnt február 1-jével, ám a színházat fenntartó Heves megyei önkormányzat garanciát vállalt arra, hogy az évad az eredeti tervek szerint, a fennálló szerződésekkel zajlik. Blaskó Balázs, a február 1-jével kinevezett új igazgató azonban a héten úgy döntött, mégsem azokkal valósítja meg az évad utolsó bemutatóját, a Hókirálynő című előadást, akikkel Csizmadia Tibor tervezte. Információink szerint a megye hozzájárult a változtatáshoz.

Tételesen Ötvös András, Görög László, Szabó Emília és Bozó Andrea szerepelne az előadásban a távozó színészek közül, a dramaturg az ugyancsak évad végével távozó Jónás Péter, az előadást pedig Szegvári Menyhért rendezné, aki „nyílt levélben” mondta el kifogásait az igazgató jövőt illető terveivel kapcsolatban, hozzátéve: nem kíván a jövőben együtt dolgozni Blaskó Balázzsal.

Szegvári Menyhért a

7óra7kérdésére elmondta, noha ő és kollégái hosszú hónapokat dolgoztak a produkción, kénytelen volt aláírni a lemondó nyilatkozatot - ugyanis mindenképpen azt történik, amit az új igazgató elképzelt. A rendező a kiírt szereposztással képzelte el a darabot, de Blaskó Balázs - anyagi okokból - nem kívánja foglalkoztatni azokat a színművészeket, akik jövőre eltávoznak

Szegvári Menyhért néhány héttel ezelőtt

nyílt levélbenindokolta távozását az egri színháztól a botrányos igazgatóváltás után.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.