Arany Lacinak

Nem célom, semmi esetre sem, Petőfi Sándor vonatkozó művét górcső alá vonni, sem az ajánlóműfaj, sem szerény személyem nem alkalmas rá. Legyen elég annyi, hogy a mű az elmúlt bő másfélszáz évben a Petőfi-œuvre egyik legismertebb darabja maradt, gyakran változó korokban mindvégig a szavalóversenyek kiemelt kedvence, még ha a szerző valószínűleg nem számította is legfontosabb művei közé.

2015. szeptember 23., 16:26

(Mindazonáltal, jegyzem meg halkan, ha játékos formában is, ha könnyű kézzel odavetett stílusbravúr formájában, rejlik benne egy érdekes lételméleti paradoxon is, vagyis mélyebb, mint amilyennek első látásra hinnénk; na, erre mondaná a vers címzettjének kedves édesapja, hogy „gondolta a fene”.) Akárhogy is, a vers a nemzeti kultúra része volt, közös identitástudatunk becses darabja. És hogy az is maradjon, azon fáradozik ez a kis kötet, ahogy ezen fáradozik a Scolar Kiadó egész Klasszikusok kicsiknek-sorozata, melynek egy korábbi darabja, a Csoszogi, az öreg suszter (na, ki írta? mindenki tudja, hátsó sorokban is?) elnyerte a Szép Magyar Könyv-díjat.

Ennek a könyvnek is megvan rá minden esélye: Békés Rozi nem egyszerűen illusztrálta, hanem újraálmodta az egész verset, az egész történetet. Játékos-ironikus akvarelljei egyszerre utalnak sok szeretettel dédanyáink meséskönyveire, egyszerre töltenek be ismeretterjesztő funkciót (nemcsak a hajdani falusi élet rekvizítumait illetően, hanem a két költő – és a család – találkozását illetően is), és egyszerre önálló műalkotások. A könyv voltaképpen egyetlen, folyamatos műalkotás: zsenge korú befogadói így egyszerre tehetik meg az első lépéseiket a költészet és a képzőművészet mezején. (Hogy stílben maradjunk.) S hogy melyik szeretteti meg velük a másikat, az voltaképpen mindegy is.