Vita a holtak nyugalmáról Ruandában

A ruandai ellenzék elítéli a kormány új rendeletét, ami arra kényszeríti a lakosságot, hogy exhumálják azokat a családtagjaikat, akik az 1994-es ruandai népirtásban vesztették életüket.

2011. május 30., 13:36

A nemrégiben újjáalakult ellenzéki Ruandai Nemzeti Kongresszus párt képviselője, Jonathan Musonera bírálta a rendeletet, amely arra hivatkozva írja elő az exhumálást, hogy az áldozatokat az erre a célra kialakított emléktemetőkben kell végső nyugalomra helyezni. A ruandaiaknak az ellenzéki párt szerint nincs választásuk. Ha nem tesznek eleget a rendeletnek, akkor a börtönökben ülő elítéltek végzik el a sírok feltárását, a maradványok elszállítását és újratemetését – írja az

Afriport.hu.

Musonera elmondta, személy szerint is mélyen érinti az áldozatok emléke, hiszen családjából többen odavesztek. Szerinte a sírhelyeket nem volna szabad bolygatni, mert azzal csak újra feltépnék a fájó sebeket. A Ruandai Népirtást Túlélők Szövetsége viszont támogatja a kormány döntését. A szervezet vezetője szerint minden áldozatot a mészárlás emlékére létrehozott temetőkben kell eltemetni, hogy az emberek sose feledjék el a borzalmakat.

Ruanda-szerte több emlékparkot hoztak létre. A legnagyobb a fővárosban, Kigaliban található, ahol csaknem 200 ezer áldozatot temettek el.