10 gyermek életét követelte egy villámcsapás Afrikában

2020. augusztus 29., 08:54

Szerző:

Tíz gyermek halálát okozta egy villámcsapás Ugandában pénteken – írta a BBC.

A gyerekek az Arua nevű városban fociztak, amikor a heves vihar miatt egy nádfeles szerkezet alá menekültek; ekkor csapott le a villám, amely miatt kilencen a helyszínen meghaltak. A 10. gyermek úton a kórház felé hunyt el. A fiatalok 13 és 15 évesek voltak.

A villámcsapás általános áramerőssége 20-30 000 amper, de kivételes esetben 300 000 amper is lehet. A Föld felszínét óránként több százezer villámcsapás éri. A jelenség egy ritkább fajtája az úgynevezett egyenes villám és a gömbvillám. Ez utóbbi a többi villlámhoz képest lassú mozgású és hosszabb életű, és az esetek többségében a földközelben jön létre. 

(A hvg.hu nyomán)

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).