Börtönbüntetést kaptak a vietnámi robbantók

2020. szeptember 23., 16:39

Szerző:

Börtönnel sújtott húsz embert a vietnami Ho Si Minh-város bírósága egy rendőrőrs ellen két évvel ezelőtt elkövetett pokolgépes merénylet miatt - közölte a helyi sajtó szerdán.

A csoport 2018. június 20-án hajtotta végre a robbantásos merényletet a vietnami nagyváros egyik rendőrőrse ellen, két rendőr megsebesült.

A legsúlyosabb büntetést az 59 éves Nguyen Khanh kapta, őt 24 év szabadságvesztéssel sújtották "a népi közigazgatás elleni terrorizmus", illetve robbanóanyag illegális előállítása, tárolása és kereskedelme miatt.

A kétnapos eljárásban a többi tizenkilenc vádlottra 2-18 év közötti börtönbüntetést szabtak ki.

A vádak szerint a merényletért a külföldi száműzetésből működő - Ngo Hung alapította - Viet Dynasty nevű csoport felelős, amelyet Vietnamban terrorszervezetként tartanak nyilván. Hung külföldi ügynökökön keresztül hatezer dollárt (csaknem kétmillió forintot) utalt át Khanhnak, hogy az összegen puskaport vehessen, társai pedig ebből robbanószert állítottak elő.

Az utóbbi időben több hasonló büntetőperben születtek súlyos börtönbüntetést kiszabó ítéletek. Megfigyelők szerint ez kapcsolatban lehet azzal, hogy közeleg a kommunista ország egyik legfontosabb politikai rendezvénye. Az ötévente megrendezendő országos kongresszust, amely kényes időszaknak számít a másként gondolkodókkal szembeni fellépés szempontjából, januárban tartják.

(MTI)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.