Videójáték lett Dante Infernójából

A videóbiznisznek már semmi sem szent, miért éppen Dante Isteni Színjátéka lenne az? Az Inferno a legújabb amerikai játékőrület, amelynek ráadásul televíziós reklámhadjáratát február 9-re, az amerikaifutball döntőjére, a Super Bowl-ra időzítették.

2010. február 23., 01:34

A történetben a világirodalom egyik legcsodásabb költeményének szerzője kereszteslovag, aki számos hőstett után hazatér Jeruzsálemből, és akkor kapja a megrázó hírt: szerelmét, Beatricét megölte Lucifer, lelkét pedig bebörtönözte a Pokolba. A költő ismét harci páncélt ölt, leereszkedik a mélybe kaszával a kezében, hogy halálos párbajra hívja ki a bukott angyalt.

A pokoli történetet természetesen mindig el lehet adni, akár moziról, akár videó-játékokról van szó, különösen, ha mint ebben az esetben, megspékelik lángot okádó sárkányokkal. Az Electronic Arts produkciós cég biztosra ment, mielőtt a szoftvert legyártották, közvélemény-kutatást végeztek. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek 83 százaléka Dantéról azonnal az Infernóra asszociált, de csupán 20 százalék ismerte a mű részleteit, így aztán szabadon lehetett variálnii a témára a minél látványosabb siker érdekében.

„Dante minden bizonnyal veszít elmélkedő lírájából és intellektuális mélységéből, de felfogjuk-e, hogy mennyit nyert hősi oldala?” – tette fel némi keserű gúnnyal a La Repubblica újságírója, aki szerint ez a rablás nem is meglepő, hiszen az Electronic Arts ugyanazt a modellt követi, mint a Disney, amely kénye-kedve szerint gyúrja át a világirodalom klasszikusait és annak hőseit, majd úgy adja őket el, mint az „eredetit”. Hogy olasz példánál maradjunk: a ma már klasszikus Pinocchio rajzfilm sem „fedi” éppen Collodi mesekönyvét…

A cég mellesleg olasz származású igazgatója, John Riccitiello nem garasoskodott a reklámmal: 3 millió dollárt fizetett azért, hogy az Infernoból egy 30 másodperces hirdetést adjanak le a Super Bowl döntőjének szünetében, amely hagyományosan a legnézettebb tv-műsor Amerikában. A rossznyelvek szerint az Electronic Arts már az Isteni Színjáték másik két könyvére, a Purgatóriumra és a Paradicsomra is kivetette a hálóját – elvégre ha egy üzlet bejön, kötelező megkockáztatni a folytatást…

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).