Vádirat a gróf ellen

2012. október 17., 21:20

Legutóbb a leleplezésekben, titkos dokumentumok megszerzésében jeleskedő, de bulvárnak nem nevezhető osztrák hetilap, a Profil számolt be a magyar származású gróf mesterkedéseiről, ezúttal nagyobb teret szentelve a határon túli ügyeknek is. Köztük annak, hogy Mensdorff a magyarországi és csehországi Gripen-vadászgépbeszerzések elősegítése és az általa képviselt ajánlat kedvező elbírálása érdekében igen aktívan lobbizott. Nálunk 180 millió schillinget (ma 13 millió eurót) „osztott ki” a brit BAE konszern megbízásából egyelőre meg nem nevezett segítőinek. Igaz, ez az összeg eltörpül az ausztriai 250 millió, no meg a cseh illetékesek megkenésére fordított több mint egymilliárd schilling mellett.

Ő maga áldásos tevékenységének fejében – hogy végül a magyarok és a csehek is a britek svéd gyártmányú harci gépei mellett döntöttek – szintén szép summát, sok millió schillinget utalt át offshore cégei számlájára.

A 2001-es történet csak a kezdet volt. Feltételezhető, hogy más, hasonló szolgáltatásra igényt tartó nagy cégek is felfigyeltek a sikeres lobbistára. Így kerülhetett Mensdorff kapcsolatba a Telekommal, az Alcatellel és a Motorolával, amelyek konzorciumban küzdöttek a kékfényes kocsik CB-rádiós rendszerének kiépítéséért. Minden esetben több százezer eurót meghaladó összegekről keringenek hírek, amelyeket Mensdorff részben kiosztott, részben maga kapott meg. Tevékenysége kétségkívül sikeres volt, hiszen megbízói szinte az utolsó pillanatban ütötték ki az addig befutónak számító pályázót, és nyerték el a megbízást a rendszer kiépítésére.

Nagy volt a baj

Pouilly-Mensdorff tárgyalását december 12-re tűzték ki. Az izgalmakra addig sem kell várni: egy másik érintett politikus, Ernst Strasser volt belügyminiszter, későbbi európai parlamenti képviselő már november 26-án bíróság elé áll. Ő a kékfényügyben érintett, az a Mensdorff-féle kenőpénzek egyik feltételezett végállomása, s így nyilván napvilágra kerülnek további kínos részletek is a gróf viselt dolgairól.

Terhelő vallomásokban addig sincs hiány: a minap tálalt ki Mensdorff azóta elhunyt brit üzleti partnerének egykori pénzügyi tanácsadója, aki 2001-ben részt vett a Farnborough-ban, a BAE brit cég központjában tartott tanácskozáson, s így tanúja volt a megvesztegetésekről nyélbe ütött megállapodásoknak. Mindenesetre a törvénytelenség gyanúját erősíti, hogy a tekintélyes brit cég két éve a vádak lezárásának reményében készségesen kifizetett 326 millió euró büntetéspénzt. Akkor nagy volt a baj, az osztrák grófot Londonban faggatták, sőt, előzetes letartóztatásba is helyezték. Az ausztriai szkeptikusok akkori szabadon bocsátása okán is hiszik, hogy az ügy otthon is felmentéssel fog végződni.

Pártkasszák

Az osztrák sajtó – nevezetesen a News és a Format – egyébként korábban más terhelő dokumentumokból is idézett részletet. Az osztrák parlament egyik jegyzőkönyvéből például kiderül, hogy a közvetítő a Gripenek vételárából bizonyos százalékot a két nagypárt kasszájába szánt. A Profil mostani kiszivárogtatásának magyar vonatkozásai között a szocialisták is szerepelnek, szó esik kiegészítő províziókról és egy Disznó álnevű, feltételezhetően magyar személyről, akivel a gróf állítólag három éven át tárgyalt.

Kékvérű dinasztia

Akár igazuk lesz a kétkedőknek, akár börtönbe vonul a gróf, oda a renomé. Nem valószínű, hogy lobbistakarrierje továbbra is felfelé ível majd. Pedig igazán szép pálya (volt) ez, hiszen az elszegényedett arisztokrata család sarja csakis magának köszönheti a megszerzett jólétet. No meg talán örökölt főúri kapcsolatainak és kétségkívül a gátlástalanságnak.

Az 59 éves Alfons Eduard Alexander Antonius Maria Andreas Hubertus Christoph von Mensdorff-Pouilly kékvérű ősei királyi, császári családok sarjai. A dinasztia eredetileg Lotaringiából származik, az osztrák grófi címhez 1818-ban jutottak, s ezzel a családi címer – ezüst mezőben kék oroszlán – kiegészült egy kicsinyeit saját vérével tápláló pelikánnal.

A család nem túl régen telepedett le a burgenlandi Luising (Lovászad) községben. Az akkor már elszegényedett apa, Alexander Mensdorff-Pouilly 1952-ben vette nőül a tekintélyes burgenlandi birtokokkal rendelkező Erdődy Ilona grófnőt. Alexander gróf nem sokra ment a 200 hektárnyi erdővel és szántókkal. Nem állt itt pompás épület sem, a házaspár a nemesi cím ellenére nehezen nevelte fel három gyerekét. Ali gróf 1980-ban 27 évesen vette át a gazdaságot, kiegészítve egy bérelt, 2500 hektáros vadászterülettel. A következő években nemigen sikerült felvirágoztatnia, pedig még strucctenyésztéssel is próbálkozott, nem beszélve a vadhúskonzervek gyártásáról.

A pénzügyi eredménytelenség ellenére a nyolcvanas évek végén úgy döntött, kastélyt építtet a szerény vámház helyén, ahol addig a család élt. A tekintélyes beruházást több bank is segítette kölcsönnel. A kockázatot nem találták túlzottnak, hiszen a gróf ekkor már új bevételi forrást teremtett: 1988-ban a vadhúscég mellett tanácsadó vállalatot létesített, MPA Handels GMBH néven. (A cégnek azóta külföldi, köztük magyarországi leányvállalatai is vannak).

A tanácsadói, közvetítői, lobbistamunkához egy angliai rokon segítette: James Landon, aki Katalina Esterházyval, Mensdorff unoktatestvérével kötött házasságának révén került kapcsolatba Ali gróffal. Ő mutatta be tekintélyes angliai üzleti köröknek, s ezzel 1992-ben megindult a lobbistakarrier. Kiteljesedéséhez persze nem keveset segítenek a dél-burgenlandi kastélyban megtartott rendezvények, a diszkrét fácánvadászatok, előkelő és befolyásos vendégsereggel.

Magyar osztrákok

A magyar kapcsolat minden szinten élénk. A kastélyban a német és a francia mellett magyarul is beszélnek.

A nej, Maria Rauch-Kallat a Magyar–Osztrák Társaság elnöke, s bár saját bevallása szerint a nyelvvel nem birkózott meg, a szervezet révén sűrűn érintkezik magyar származású osztrákokkal.

A net pesszimista fórumozói valószínűleg abból indulnak ki, hogy csak az igazság legelszántabb hívei pártfogolják a lobbiügyek feltárását. Magas politikai körök azok eltussolásában érdekeltek – otthon és külföldön egyaránt. No nem azért, mert annyira kedvelik a grófot. Csakis saját érdekükben.

A gróf egyébként különösen saját falujában igen népszerű, az ottaniak szívvel-lélekkel mellette állnak, nemigen értik, miről van szó. A vádiratot persze nemcsak ők nem ismerik. Egyelőre csak annyi tudható, hogy abban a korrupción kívül szerepel hamis tanúzás, pénzmosás, hamis bizonyíték előterjesztése, vagyonszerzés látszatszerződések révén. A pontos vádiratra aligha kell decemberig várni, hiszen a sajtóban lehet bízni: oknyomozó munkatársai minden bizonnyal már előbb is kiszivárogtatják.

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).