Újabb ország került szorult helyzetbe

A portugál ügyvezető kormány elismerte, hogy pénzügyi segítséget kell kérnie az Európai Uniótól. Ez fordulat Lisszabon politikájában, ugyanis az ország rohamosan romló pénzügyi helyzete ellenére hónapokig nem kért segítséget.

2011. április 7., 05:06

Az Európai Bizottság Brüsszelben közölte, hogy kész tanulmányozni minden portugál kérést, de hivatalos felkérést még nem kapott a lisszaboni kormánytól. Fernando Teixeira dos Santos pénzügyminiszter a Jornal de Negocios című napilap online kiadásának küldött írásos nyilatkozatában közölte: Portugáliát "felelőtlen módon igen nehéz helyzetbe hozták a nemzetközi tőkepiacokon". Ezzel arra utalt, hogy a parlamentben az ellenzék nem fogadta el a kormány legújabb takarékossági csomagját. "Ebben a nehéz helyzetben, amely elkerülhető lett volna, úgy gondolom, hogy az európai téren elérhető finanszírozási kerethez kell fordulnunk" - tette hozzá Fernando Teixeira dos Santos.

Szavaiból nem derül ki, hogy a portugál kormány rövid távú pénzügyi segélyt szeretne-e igénybe venni, amellyel a június ötödikei parlamenti választásokig finanszíroznák az államháztartást, vagy olyan nagyszabású segítséget, amilyet korábban Görögország és Írország is kapott az Európai Uniótól - írta a

hvg.hu.

Portugália pénzügyi helyzete a múlt hónapban fordult különösen rosszra, miután lemondott a kormány. Ennek hatására az állampapírok hozamai magasba szöktek, a hitelminősítők sorozatban leértékelték az ibériai országot, a portugál bankok pedig arra figyelmeztettek, hogy esetleg nem lesznek többé képesek állampapírokat vásárolni. José Sócrates portugál miniszterelnök szerda este várhatóan bejelentést tesz a pénzügyi segítséggel kapcsolatos lisszaboni tervekről.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).