Újabb amerikai szövetségi államban legalizálták a marihuánát

Ami Magyarországon bűncselekmény, azt tíz amerikai szövetségi államban már az utcán is szabad.

2018. november 7., 11:14

Szerző:

Az Egyesült Államokban tartott vasárnapi félidős választásokkal egyidőben számos amerikai tagállamban tartottak helyi népszavazásokat is. Most négy államban szavaztak arról, hogy legalizálják-e az USA tagállamainak döntő többségében és szövetségi szinten is illegális szernek minősülő marihuána rekreációs vagy orvosi célú használatát.

Michiganban és Észak-Dakotában arról dönthettek vasárnap az emberek, hogy az államok területén bármelyik, 21 éven felüli, nagykorú személy (amerikai vagy külföldi állampolgár) tarthasson magánál, illetve termeszthessen bizonyos mennyiségű marihuánát, térítésmentesen átadhassa másnak, továbbá el is szívhassa vagy más formában felhasználhassa.

Fotó: police.hu

Észak-Dakotában elutasították a szabadidős (rekreációs) célú legalizációt, Michiganben azonban győztek a fűpártiak. Utóbbi államban a szavazók 57 százaléka támogatta nagyjából 70 gramm marihuána legális birtoklását, mintegy 283 gramm marihuána otthoni tartását, illetve 12 tő otthoni termesztését. A kábítószer kereskedelmi célú termesztését és forgalmazását engedélyhez kötik, és ezt 10 százalékos adó terheli majd. A helyi önkormányzatok viszont dönthetnek úgy, hogy tiltják vagy korlátozzák a marihuánakereskedelmet a saját határaik között.

Michigannel együtt már 10 amerikai szövetségi  államban (Kalifornia, Oregon, Washington, Nevada, Colorado, Maine, Massachusetts, Alaszka, Vermont és Michigan), valamint Washington főváros területén teljesen legális a marihuána rekreációs célú használata. Ezt mindegyik esetben népszavazás tette lehetővé.

Vasárnaptól Idaho, Dél-Dakota és Nebraska kivételével csaknem az összes szövetségi államban törvényes a marihuána, illetve a benne lévő, kábítószerhatású anyagot tartalmazó olajok és szerek orvosi célú, receptre történő felhasználása, miután Utah-ban és Missouriban is igent mondott rá a szavazók többsége.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.