Trump megtisztította Irakot és Szíriát az Iszlám Államtól. Legalábbis szerinte.

2017. december 29., 10:54

Szerző:

Donald Trump van olyan kedves, hogy amikor nem jönnek a hírek, ő akkor is szolgáltat nekünk némi tartalmat. Most megint a Twitter-oldalán közölt egy kellően nárcisztikus bejegyzést. 

„Január 20-án, Trump beiktatásának napján az Iszlám Állam körülbelül 35 ezer katonája nagyjából 17500 négyzetmérföldnyi területet birtokolt Irakban és Szíriában. December 21-én az amerikai hadsereg becslése szerint nagyjából 1000 katonája és 1900 négyzetmérföldje maradt az Iszlám Államnak."

Trump is többször megosztotta, illetve az elnök sajtómunkásai is büszkén szétwittelték vele oldalaikat. A posztban a Védelmi Minisztérium statisztikája látható. Azt veti össze, hogy az iszlám terrorszervezettel folytatott harcban mit ért el Trump elnöksége 11 hónapja alatt, illetve Obama 28 hónap alatt.

Három éves periódust vizsgál, 2014 szeptemberétől 2017. decemberig, tételesen összehasonlítja, hogy hány négyzetmérföldet sikerült megtisztítani az Iszlám Államtól, mekkora hadsereggel bírt az ISIS, és hány bombát kellett a harcokban felrobbantani.

  • Az Iszlám Állam alól felszabadított területek négyzetmérföldben: 15 570 (Trump), 13 200 (Obama)
  • Az Iszlám Állam által birtokolt terület négyzetmérföldben: 1 930 (Trump), 17 500 (Obama)
  • Az Iszlám Állam katonáinak becsült száma: 1000 (Trump). 35 000 (Obama)
  • A koalíció által ledobott bombák: 38 993 (Trump), 65 731 (Obama)

Vagyis rövidebb idő alatt, kevesebb bombával az Egyesült Államok elnöke kipucolta az iszlám terroristák nagy részét Irak és Szíria területéről.

A kommentelők szétszedték Twitter oldalán, amiért olyan eredményeket tulajdonít magának Trump, amik nem az ő érdemei. Mintha a szíriai hadsereg és szövetségeseik nem is léteztek volna. És mintha elfelejtené, hogy az Egyesült Államok elnöke nem egyszemélyben felelős a hadseregért és a hadi stratégiáért.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).