Tizenegy milliárd forint magyar állami pénz ment el a trieszti kikötőre úgy, hogy közben a terület még nem is a magyar államé

2020. július 9., 10:37

Szerző:

Egy év alatt sem sikerült pontot tett a tranzakció végére, ennek ellenére már 11 milliárd forintot költött a kormány a trieszti kikötőprojektre

számolt be a Népszava. A lap a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint ingatlanbérlésből, tanácsadói szerződésekből és egyéb költségekből jön össze az összeg. Az Adria Port Zrt. mérlegadataiból és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavalyi sajtóközléseinek az összegzéséből úgy tűnik, hogy eddig legalább mintegy 88 millió eurót, azaz mintegy 31 milliárd forintot költött el a tengeri vállalkozásra a külügy.

A trieszti kikötő

Az összeg annak fényében is érdekes, hogy az ügyletet még mindig nem sikerült lezárni. A tárca a lappal azt közölte, nem vehették birtokba a területet, mivel az „érintett terület és koncessziós jog kapcsán a tulajdonszerzés véglegesítése van folyamatban.” Csak ezt követően vághatnak bele a teherkikötői terminál és logisztikai szolgáltató központ létrehozásába.

Hogy ez mikorra lesz kész, arra a tárca nem válaszolt.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).