Tomboló siker az idei szentmargitbányai operaelőadás

Kellemes nyári este, csillagos ég, szépséges muzsika, látványos színpadkép, nagyszerű énekesek – a szentmargitbányai kőfejtő idei operaelőadásának premierje mindezt nyújtotta, így nem csoda a tomboló siker. A Szerelmi bájital önmagában telitalálat, az idei évben a nagyszínpad foglalt, a kisebbik Ruffini színpad megfelelőbb könnyedebb és rövidebb előadáshoz. Magyar siker is az előadás: Nemorino szerepét énekelte.

2016. július 9., 08:21

Augusztus 19-ig három szereposztásban adják elő Donizetti vígoperáját: a premiert eredetileg Antonio Poli énekelte volna, ám váratlan megbetegedése miatt a fiatal magyar tenorista ugrott be – bár ő csak augusztusi fellépésre készült. Nagy sikert aratott, és ilyenkor látszik, milyen előnyös, hogy Tarjányi Tamás mielőtt a Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien) opera tanszakán tanult volna, Ascher Tamás osztályában színművészeti diplomát is szerzett.

Nagyszerű partnerekkel énekelt együtt, spanyol szopránnak, ukrán baritonnak, német és osztrák énekeseknek tapsolt a közönség. A díszlet, a hatalmas wurlitzer izgalmas helyszínt biztosított, jól simult a kőfejtő rusztikus és változtathatatlan környezetébe – és kifejezetten előnyösnek tűnt, hogy kevesebb változtatásával, a nagyszínpadra jobban illő mozgalmasság elhagyásával több teret engedett a játéknak, az zenének.

A jelmezek, igazodva a díszlethez a hatvanas évek Olaszországát idézték meg – és ugyanígy a koreográfia, ami egyébként szintén magyar művészek munkája: Sziráky Gábort kérte fel a fesztivál intendánsa. Bécsi énekkar, szlovák kórus biztosította az előadás teljes nemzetköziségét, Philipp Himmelmann rendező pedig ismét igazolta, hogy a szabadtéri előadások jó ismerője. Az előadás zenei vezetője, Karsten Januschke az egyik legnagyobb karmester- ígéret.

Előadások 2016. július 6-tól augusztus 19-ig

Július: 6., (premier), 7., 8., 13., 14., 15., 20., 21., 22., 27., 28., 29.
Augusztus: 3., 4., 5., 10., 11., 12., 17., 18., 19.
Kezdési időpont: 20:30 óra, beengedés 18:30 órától (időtartam kb. három óra)

Jegyvásárlás:

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.