Több százezer ember előtt kért bocsánatot Ferenc pápa a szexuális visszaélésekért

2018. augusztus 26., 20:58

Szerző:

Harminchat órás látogatásának a záróakkordjaként nagyszabású szabadtéri misén kért bocsánatot Ferenc pápa azokért a szexuális visszaélésekért, amelyeket a katolikus egyház képviselői követtek el Írországban – írja az Independent. A dublini Phoenix Parkban több százezer ember előtt zajló szertartás bűnbánati imájában a katolikus egyházfő név szerint felidézte, hogy milyen visszaélésekért kér bocsánatot, Megkövette a hívőket

  • a nemi erőszakért, amelyet egy-egy pap követett el,
  • a kényszermunkáért, amelyre apácazárdákban kényszerítettek nőket
  • és a kényszeradoptáció miatt is, amelyet örökbeadó anyáknak kellett elszenvedniük.

– Bocsánatot kérünk az Írországban elkövetett visszaélésekért, a hatalmi visszaélésekért és a szexuális visszaélésekért, amelyeket a katolikus egyház felelős képviselői követtek el – mondta Ferenc pápa, aki mindenkit megkövetett azért is, hogy a katolikus egyház eltussolta ezeket az eseteket, és nm érzett együtt az áldozatokkal. – Adj erőt a cselekvéshez az igazságért. Ámen – zárta a szertartást. A hatalmas tömeg mindegyik bocsánatkérést tapssal és ovációval fogadta.

Ferenc pápa vasárnap a Phoenix Parkban
Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Ferenc pápa személyében szombaton 39 év után látogatott el katolikus egyházfő Írországba, a Családok IX. Világtalálkozójára két olyan pedofilbotrány árnyékában, amely nemrég kezdett el gyűrűzni a katolikus egyház körül. Az egyik az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban, ahol egy két éven át tartó vizsgálatsorozat derítette ki, hogy hozzávetőlegesen 300 egyházi személy követett el nemi erőszakot kiskorúakon 1940 óta, a másikban pedig magát Ferenc pápát vádolja azzal egy visszavonult vatikáni diplomata, a 77 éves Carlo Maria Vigano, hogy a katolikus egyházfő tudott Theodore McCarrick volt washingtoni érsek szexuális visszaéléseiről, de inkább eltussolta őket. 

Ami a dublini tömeget illeti, a vasárnapi misére 500 ezer jegyet bocsátottak ki, de vatikáni becslések szerint végül csak körülbelül 300 ezer ment el meghallgatni Ferenc pápát. Ez kevesebb mint az egynegyede annak az 1,25 milliónak, aki 1979-ben kíváncsi volt II. János Pálra – jegyzi meg a Guardian.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.