Álarcos támadó késelt meg hanukát ünneplő zsidókat New York államban

2019. december 29., 09:15

Szerző:

Egy álarcos támadó megkéselt öt embert New York államban egy rabbi otthonában szombat késő este, majd elmenekült – közölte a rendőrség és egy zsidó szervezet. A házban több tucatnyian ünnepelték a hanukát. A sebesülteket  kórházba vitték, kettejük állapota válságos - tudatta az Orthodox Jewish Public Affairs Council  (OJPAC) Később az AP hírügynökség azt írta, hogy nem tudni, milyen állapotban vannak. 

A támadás Monsey-ben, New York városától ötven kilométerre északra történt. Brad Weidel, Ramapo város rendőrfőnöke szerint – írja a CNN – a támadó, egy magas fekete férfi  autóval menekült el a helyszínről, de elkapták. Kihallgatása folyamatban van. A nyomozásba a Rockland megyei rendőrség gyűlölet-bűncselekmények elleni osztályát is bevonták.

Fotó: CNN

Andrew Cuomo New York-i kormányzó és Leticia James, az állam főügyésze közleményben ítélte el a támadást.

Az OJPACl a Twitteren közölte, hogy az eset egy haszidi zsidó rabbi házában történt, aki több tucatnyi vendégével hanukát ünnepelt éppen, a nyolcnapos ünnep hetedik estéjét. Több más forrás zsinagógaként azonosította az épületet, igaz, a rabbi háza egy zsinagóga mellett van.  

Monsey a Hudson-folyó völgyében fekszik, és a völgyben több olyan város is van, ahova az utóbbi években sok haszidi zsidó költözött. Rockland megye lakóinak több mint a 30 százaléka zsidó.

New York város rendőrsége az eset hatására bejelentette, hogy intenzívebbé teszik a járőrözést a zsidók lakta kerületekben. New York és New Jersey államban az utóbbi időben több erőszakos antiszemita támadás történt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.