Szívdobbanás vagy életképesség

A texasi drákói szigorítás miatt ismét fellángolt a vita, hogy milyen feltételekkel engedélyezhető az abortusz az Egyesült Államokban. Hasonló témájú cikkeket a legújabb 168 Órában olvashat.

2021. október 30., 14:28

Szerző:

A terhességmegszakítás jogi megítélésének alfája és ómegája Amerikában 1973 óta a Roe kontra Wade ügyben hozott precedensértékű ítélet. A Legfelsőbb Bíróság akkor úgy döntött: az államok nem korlátozhatják a nő döntési szabadságát egészen addig, amíg a magzat nem képes önállóan élni az anyaméhen kívül. Ezt nagyjából a terhesség 22-24. hetére teszik. Az 1992-es Planned Parenthood nevű, abortuszklinikákat működtető nonprofit szervezet kontra Casey ügyben a 23. hétnél húzták meg a határt.

Texas, az USA második legnagyobb tagállama nemrég olyan törvényt alkotott, amely a magzat első szívdobbanásától megtiltja az abortuszt. Ez nagyjából a terhesség hatodik hetére tehető.

A törvény bírálói szerint olyankor a nő gyakran még nem is tudja, hogy terhes.

A tilalom nem ismer kivételt nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem.

A szövetségi kormány ellenzi a szigort, de kezét megköti a jog. Robert L. Pitman szövetségi bíró alkotmányellenességre hivatkozva felfüggesztette a törvényt, ám végzését két nappal később felülbírálta a területileg illetékes, New Orleans-i szövetségi fellebbviteli bíróság háromtagú tanácsa. Az igazságügyi tárca ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. Az megtagadta a törvény hatályának azonnali felfüggesztését, de nagyon rövid határidőt tűzött ki a tárgyalásra, és az már november elsején megkezdődik.

A vitában látható a bírói függetlenség amerikai értelmezése is. A döntések csaknem hajszálpontosan tükrözik a bírót kinevező elnök politikai hovatartozását. A Barack Obama által kinevezett Pitman bíró döntését 2-1 arányban változtatta meg a fellebbviteli tanács: a Donald Trump által kinevezett James C. Ho, valamint a George W. Bush által kinevezett Catharina Haynes álláspontja került többségbe a demokrata Bill Clinton által kinevezett Carl E. Stewart jogi vélekedése ellenében. A politikai hatás százszázalékos érvényesüléséről azért nem beszélhetünk, mert az ügy egyszer már szerepelt a Legfelsőbb Bíróság előtt: akkor a szövetségi kormány azt kérte a testülettől, hogy még előzetesen akadályozza meg a törvény érvénybe lépését. A hat konzervatív, valamint három liberális bíróból álló bíróság 5-4 arányban utasította el a demokrata kormány kérését: John G. Roberts Jr. főbíró, a testület elnöke szembehelyezkedett konzervatív társaival.



A texasi konzervatívok kreatív jogalkotással igyekeztek gondoskodni arról, hogy a törvényt nehéz legyen megtámadni.

A törvény végrehajtását nem az állam hatóságaira bízták, hanem mintegy kiszervezték. Bárki – akár nem texasi lakos is – bejelentést tehet, ha tudomást szerez abortuszról. A bejelentő nem perelheti a nőt, akin végrehajtották az abortuszt, de perbe foghatja az összes többi szereplőt – a klinikát, az orvost, de akár a taxist is, aki a klinikára szállította a nőt. Ha nyer, az állam megtéríti a perköltséget, és tízezer dollár jutalmat is fizet.

Ken Paxton, Texas igazságügyi tárcavezetője szerint a szövetségi kormány csak akkor kérdőjelezheti meg a törvény alkotmányosságát, ha megvárja, amíg valaki beperel egy orvost egy texasi bíróság előtt, és a per ténylegesen meg is kezdődik. Állítólag már született három beadvány, de az eljárások még nem indultak el.

A bizonytalanság miatt a texasi nők inkább Új-Mexikó vagy Oklahoma klinikáit keresik fel. Aki ezt nem engedheti meg magának, kénytelen végigvinni a nem kívánt terhességet.

„A texasiak ennél jobbat érdemelnének”, mondja Amy Hagstrom Miller, a Whole Woman’s Health abortuszklinika-hálózat vezetője. Már több száz pácienst voltak kénytelenek visszautasítani, de míg Pitman bíró felfüggesztő végzése hatályban volt, gyorsan elvégeztek hat abortuszt. Kimberlyn Schwartz, a Texas Right to Life magzatvédő egyesület kommunikációs igazgatója szerint viszont naponta mintegy száz kisbaba életét lehet megmenteni a törvénnyel.

Texas nincs egyedül a törekvéseiben. Florida a texasihoz hasonló szigorítást tervez. A Legfelsőbb Bíróság december 1-jén tárgyal Mississippi törvényéről, az a terhesség 15. hetétől tiltja a művi abortuszt. A Legfelsőbb Bíróság Trump örökségeként működik, aki három tagot küldött a 9 tagú testületbe, és mivel a kinevezések életre szólóak, biztosította a konzervatív értékrend tartós érvényesülését.

 

(Ehhez hasonló cikkeket a 168 Óra legújabb számában olvashat. Kiemelt kép: 168 Óra-grafika.)

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).